alapítványi forma

2020.11.27. 09:34

Nyolcról tízre nőhet a modellváltó egyetemek száma

A felsőoktatás további korszerűsítése érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium kiemelt figyelemmel kíséri a modellváltó egyetemek működését. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter videokonferenciát tartott a már alapítványi fenntartásban működő intézmények gyakorlatban szerzett tapasztalatairól 2020. november 26-án.

Az online eseményen az alapítványi kuratóriumok elnökei és az egyetemek rektorai vitatták meg a struktúraváltás hatásait, eredményeik, terveik megosztásával kölcsönösen segítve egymás munkáját.

A hatékonyabb és korszerűbb felsőoktatás érdekében az elmúlt két évben nyolc felsőoktatási intézmény, elsőként a Corvinus Egyetem, majd az Állatorvostudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Neumann János Egyetem, a Soproni Egyetem, a Széchenyi István Egyetem és a Színház- és Filmművészeti Egyetem fenntartói jogai kerültek vagyonkezelő alapítványokhoz. Az új működési modellben az intézmények gyorsabban reagálhatnak a gazdasági igényekre, így a magyar fiatalok versenyképesebb képzésben és a munkaerőpiacon is értékesebb oktatásban részesülhetnek.

A tervek szerint 2021-től további két intézmény folytathatja munkáját az új fenntartói modellben: a Pannon Egyetem és a Szent István Egyetem modellváltásáról szóló törvényjavaslatot jelenleg tárgyalja az Országgyűlés.

A kormány célja, hogy a jelenleginél rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezet növelje a felsőoktatás versenyképességét, és így a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek. Alapvető elvárás, hogy az egyetemek központi szerepet töltsenek be a hazai kutatás-fejlesztésben és innovációban.

Palkovics László kifejtette: „A modellváltó egyetemek közti párbeszéd és tapasztalatcsere lehetővé teszi, hogy az intézmények egymást erősítve járuljanak hozzá a magyar felsőoktatás nemzetközi szintű sikeréhez. A képzések korszerűsítésével, minőségi infrastruktúrájának felépítésével Magyarország regionális tudásközponttá válhat.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában