zavargások

2020.10.21. 20:25

Tüntetések kezdődtek Bolíviában a szavazatszámlálás alatt

Utcai megmozdulásokat jelentettek szerdán Cochabamba, Santa Cruz, Oruro és Sucre városokból.

Tüntetések kezdődtek Bolíviában az október 18-i általános választásokon leadott szavazatok elhúzódó feldolgozása alatt – közölte a helyi sajtó szerdán.

Utcai megmozdulásokat jelentettek szerdán Cochabamba, Santa Cruz, Oruro és Sucre városokból.

A szavazáson Evo Morales volt bolíviai államfő pártjának elnökjelöltje aratott földcsuszamlásszerű győzelmet. Luis Arce, a MAS (Movimiento al Socialismo, Mozgalom a Szocializmusért) nevű párt jelöltje a szavazatok mintegy 54 százalékát szerezte meg a vasárnapi választások voksainak több mint 88 százalékos feldolgozottsága szerint. Arce centrista kihívója, Carlos Mesa a voksok körülbelül 30 százalékát tudhatja magáénak. Független felmérések hasonló arányokat mutattak a választások estéjén.

Mesa elismerte vereségét, miközben Arcénak Jeanine Ánez ideiglenes bolíviai államfő mellett az Amerikai Államok Szervezete (OAS), az Andoki Közösség (CAN), illetve baloldali latin-amerikai vezetők is gratuláltak a sikeréhez.

A legfelsőbb választási bíróság (TSE) döntésére elmaradt a választások éjszakáján végzett előzetes összesítés, miután egy ilyen számlálás vezetett egy évvel korábban a választási csalással kapcsolatos vádakhoz Morales ellen és az elmozdítását eredményező erőszakos tüntetési hullámhoz. A TSE mostani döntése viszont felkeltette a tüntetők gyanakvását, hogy csalás történhetett – idézte az ABI helyi hírügynökség Iván Arias közszolgáltatásokért felelős minisztert.

A MAS hatalomba történő visszatérését ellenző aktivisták az éjszakába nyúló gyűléseket tartottak a szavazatszámláló központok előtt az ABI és a La Razón című bolíviai napilap szerint.

Arce „marginális csoportokhoz” tartozóknak tudta be a tüntetőket, miközben Salvador Romero, a TSE elnöke felszólította őket, hogy várják meg a végleges eredményeket, amelyek – fogadkozott – átláthatóak lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában