Ország-világ

2020.10.12. 11:58

Megkezdte működését a V4-ek járványügyi koordinációs központja

A négy ország járványügyi szakértői hetente videókonferencián beszélnek az egészségügyi rendszer irányításáról, de megvitatják majd a személy- és teheráru-forgalmat, a határátkelők és a légi közlekedés helyzetét is.

Megkezdte működését a visegrádi országok (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) járványügyi koordinációs központja, amiről a V4-es miniszterelnökök a szeptember 11-i lublini csúcstalálkozójukon állapodtak meg – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a V4-ek képviselői egyetértettek abban, hogy a koronavírus-járvány második hulláma idején kulcsfontosságú, hogy országaik közvetlenül tájékoztassák egymást a járványügyi intézkedésekről, valamint tapasztalatokat és ismereteket cseréljenek a járvány hatékonyabb kezelése érdekében.

A V4-ek ez irányú kapcsolattartása hatékonyabbá teszi a térségben az Európai Unión (EU) és az Egészségügyi Világszervezeten (WHO), illetve más nemzetközi intézményeken belüli együttműködést – tették hozzá.

A járványügyi koordinációs központ a négy ország járványügyi szakértőinek hetente tartandó videókonferenciáján keresztül fog működni. A V4-ek egészségügyi és külügyi képviselői a járványkezelésben érintett más szakértőket is bevonnak a munkába.

A fő hangsúly az egészségügyi rendszer irányításával kapcsolatos információcserén van, azonban szakértők bevonásával a személy- és teheráru-forgalmat, a határátkelők és a légi közlekedés helyzetét is megvitatják majd – olvasható a KKM közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában