tragédia

2020.08.12. 14:05

Szörnyethalt a világ egyik leghíresebb klímakutatója

Szakadékba zuhant egy grönlandi gleccseren munkavégzés közben Konrad Steffen ismert svájci klímakutató, a globális felmelegedés szakértője.

A 68 éves tudósnak a hét végén veszett nyoma Grönland délnyugati részén mérőállomások karbantartása közben. Holttestét nem találták meg, munkáltatója, a Svájci Szövetségi Erdő-, Hó- és Tájkutató Intézet (WSL) azonban szerdán halottnak nyilvánította.

A grönlandi rendőrség arra utaló jeleket talált, hogy a kutató egy hasadékba zuhant a gleccseren Ilulissat település közelében.

Feltételezik, hogy egy hóhíd omlott össze alatta.

A svájci kutatóintézet szerint Steffen, aki jég- és óceánügyekben adott tanácsokat az Éghajlatváltozási Kormányközi Testületnek (IPCC),

szakterületének egyik legjobbja volt a világon.

A klimatológus 1990-ben építette fel Grönlandon a Swiss Camp nevű automatikus klímafigyelő állomást, mert véleménye szerint az ottani körülményekből elég pontosan lehet következtetni az egész Föld időjárásának változásaira.

A baleset a kutatóállomástól mintegy száz méterre történt.

Steffen főleg a sarki hótakaró állapotát vizsgálta munkatársaival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában