vérengzés

2020.06.07. 07:21

Katonai egyenruhába öltözött fegyveresek mészárolták le egy falu lakosait Maliban

Katonai egyenruhába öltözött fegyveresek mészárolták le Mali központi részében a fulani népcsoport egyik falujának legalább húsz lakosát – közölte egy helyi kormányzati tisztségviselő szombaton.

A vérengzés pénteken történt az etnikai konfliktus sújtotta Mopti régióban találgató Binedama faluban.

A Nyugat-Afrikában élő, muszlim vallású, nomád pásztor fulanikat azzal vádolják a rivális, mezőgazdasági életmódot folytató közösségek, hogy a helyi dzsihadista csoportokat támogatják. A népcsoport ezért gyakran válik etnikai alapon szerveződő milíciák, sőt alkalmanként a kormányerők célpontjává.

Moulaye Guindo, a Binedamával szomszédos Bankass település polgármestere 20-30 halottról számolt be.

A Tabital Pulaaku fulani egyesület szerint 29-en vesztették életüket a támadásban, köztük egy kilenc éves kislány. A szervezet azt állította, hogy mali katonák felelősek a rémtettért, akik kisteherautókkal zárták el a menekülési útvonalakat, mielőtt megölték volna a falusiakat felégetve otthonaikat.

„Az áldozatok békés polgári lakosok (...) , akik semmilyen bűncselekményt nem követtek el” – közölte a Tabital Pulaaku hangsúlyozva, hogy az embereket etnikai hovatartozásuk miatt gyilkolták meg.

A mali kormány nem reagált eddig megkeresésekre.

Jogvédők már korábban is feltételezett dzsihadista szimpatizánsok elleni túlkapásokkal, gyilkosságokkal, emberrablásokkal, kínzással, illetve önkényes őrizetbevételekkel vádolták a mali hadsereget, amely ismételten a panaszok kivizsgálását ígérte.

2018-ban a bamakói vezetés bejelentette, hogy egyes katonák „durva túlkapásokat” követtek el, miután az ország központi részében több tömegsírra bukkantak.

Maliban 2012 óta folyamatosan válság van, az országot a széthullás veszélye fenyegeti. Aktívak az olyan szélsőséges iszlamista fegyveres szervezetek, mint az Iszlám Állam és az al-Kaida. Viszályok vannak a különféle népcsoportok (mande, bambara, malinke, szoninke, peul, voltaic, szongáj, tuareg, mór és egyebek) között is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában