Sokan nem tudták aláírni a kezdeményezést

A Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért című polgári kezdeményezés aláírás-gyűjtési időszaka utolsó napjaiban nagy örömmel és megelégedéssel tapasztaljuk, hogy a hajrában soha nem látott összefogás alakult ki – írta a Székely Nemzeti Tanács.

Közleményükben úgy fogalmaztak, a napi közel százezer támogató aláírás azt jelzi, hogy – nem utolsó sorban a hatékony sajtókampány és mozgósítás következtében – május 7-ig sikerül teljesíteni az egymilliós kvótát, abban az esetben, ha a hátralévő utolsó két napban is fenn tudjuk tartani az intenzív mozgósítás ütemét. Dicséret és köszönet mindenkinek, aláíróknak, támogatóknak, szervezőknek egyaránt.

A megnövekedett aláírásszám egy rendszerszintű, ám nem mindenkinél megjelenő hibára is rámutatott.

Többen jelezték ugyanis, hogy az internetes formanyomtatvány végén kötelező módon beírandó ellenőrző mezőn belüli (úgynevezett Captcha), betűkből és/vagy számokból álló kód négy karaktere mellett esetenként plusz karakterek is megjelentek a képen, amelyek beírását a rendszer hibás válaszként értékelte és a támogatás leadása sikertelen volt.

Az IT-szakemberek elemzése kiderítette, hogy szoftverhibáról van szó, a probléma oka az egyes böngészőkben (Chrome, Edge) elérhető automatikus fordítás funkció használata.

A Captcha funkció ugyanis az akadálymentes használat elősegítése érdekében lehetővé teszi, hogy a képen szereplő karaktereket egy automata felolvassa és a felhasználó a hallottakat begépelve bizonyítsa, hogy emberi felhasználó. Ezt egy ikonra kattintva lehet aktiválni, ami a Captcha mellett található és egy kis hangszórót ábrázol. A Captcha mellett egy olyan ikon is található, amellyel új feladványt lehet kérni, ha a felhasználó nem biztos abban, hogy melyik betűket, illetve számokat látja a képen. Az egyes böngészőkben megtalálható automata fordítás funkció bizonyos nyelvek esetén ezt az ikont helybenhagyja, de bizonyos nyelvek esetén az ikont lecseréli annak azonosító címkéjére, ahogy az a programkódban meg van adva.

A hibát a kezdeményező bizottság tagjai jelezték az Európai Bizottság illetékeseinél, illetve szakembereinél.

A kezdeményezők szerint a nyilvánvaló szoftverhibáért, amely aláírások sokaságát tehette érvénytelenné, a felelősség teljes egészében az Európai Bizottságot terheli, annak minden technikai és jogi következményével együtt.

Ezen felül

további technikai kihívást jelentett a Bizottság által rendelkezésre bocsájtott aláírásgyűjtő szoftver számára, az utóbbi napokban jelentősen megnövekedett forgalom.

Április 29-én, és május 2-án is kettő, illetve

a túlzott adatforgalom miatt a honlap szervere egy-egy órára leállt, ami további ezres számban foszthatta meg a szervezőket támogató aláírásoktól.

Ennek elkerülésére a szervezők a tegnapi napon jelezték a Bizottság informatikusainak, hogy az utolsó két napban várhatóan még ennél is nagyobb lesz az oldal látogatottsága, így tegyenek minden szükséges informatikai lépést, akár kiegészítő szerverek becsatolását, annak érdekében, hogy a véghajrában folyamatosan és zavartalanul lehessen elérni az Unió valamennyi országából a nevezett honlapot.

Ugyanakkor tájékoztatjuk a közvéleményt, hogy az aláírási időszak meghosszabbításáról, illetve átütemezéséről szóló igénylést az Európai Bizottság illetékesei még nem bírálták el, illetve az elbírálás eredményét nem közölte a szervezőkkel, így arra minden bizonnyal a május 7-i határidő lejárta után kerül sor.

Az aláírási hajrá mindezek ellenére folytatódik és arra kérünk minden támogatót, hogy a fent leírtak alapján járjon el az aláírás kapcsán.

A szervezők azt kérik a nemzeti régiók támogatóitól, hogy továbbra is segítség az aláírásgyűjtést minden lehetséges internetes eszköz segítségével.

Kövessék nyomon és osszák meg a www.irdala.hu honlapon és a hozzá tartozó online felületeken elérhető tartalmakat, hogy

az eddig rögzített határidőig, vagyis május 7-én, 24 óráig minél több aláírás gyűljön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában