Járvány

2020.04.18. 20:37

Kutatás-fejlesztést támogató programokat hagyott jóvá az Európai Bizottság

Köztük azt a magyar csomagot, amelynek keretében a szektor dolgozói 31,5 milliárd forint összegű bértámogatást kapnak.

Kutatás-fejlesztést segítő tagországi programokat hagyott jóvá az Európai Bizottság, köztük azt a magyar csomagot, amelynek keretében a szektor dolgozói 31,5 milliárd forint összegű bértámogatást kapnak.

Az új típusú koronavírus-járvány által érintett ágazatokban tevékenykedő kutatók megsegítését célzó magyarországi programot az állami támogatásokra vonatkozóan nemrég elfogadott ideiglenes keretszabályok alapján hagyta jóvá a brüsszeli testület.

A bizottság értékelése szerint az intézkedés szükséges, megfelelő és arányos a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezeléséhez.

„A magyar program támogatást nyújt a kutatóknak és a vállalatoknak ahhoz, hogy a járvány alatt és után is folytathassák kutatás-fejlesztési tevékenységeiket. A munkahelyek fenntartása az innovatív ágazatokban rendkívül fontos az európai gazdaság számára ahhoz, hogy a válság után újra erős lábakon állhasson. Együttműködünk a tagállamokkal annak érdekében, hogy ez az uniós szabályokkal összhangban történjen” – írta Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnök.

Az Európai Bizottság emellett engedélyezte azt a portugál tervezetet is, amelynek keretében Lisszabon 140 millió euróval támogatja a koronavírus-járvány elleni küzdelemmel kapcsolatos kutatás-fejlesztési beruházásokat, például az oltóanyag előállításán dolgozó vagy a lélegeztetőgépeket, védőfelszereléseket gyártó cégeket.

Vestager hangsúlyozta: a megfelelő felszerelések és gyógyszerek kifejlesztésének és gyártásának felgyorsítása elsődleges fontosságú.

Jóváhagyták végezetül a halászati szektor támogatására szolgáló, négymillió eurós horvát intézkedéscsomagot, valamint a kis- és középvállalkozások megsegítését célzó osztrák kezességvállalási programot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában