Illegális bevándorlás

2019.12.20. 18:52

Hetven százalékkal nőtt a határsértések száma idén Szlovéniában

A legtöbben Pakisztánból, Algériából és Afganisztánból érkeztek.

Szlovéniában az év első tizenegy hónapjában 15 221 bevándorlót tartóztattak fel a hatóságok, ami 70,9 százalékkal több az előző év azonos időszakához képest – – közölte pénteken a szlovén belügyminisztérium.

A legtöbben Pakisztánból, Algériából és Afganisztánból érkeztek.

A migránsok többségét Horvátországba toloncolták vissza a szlovén rendőrök, tavaly november végéig 4590-et, az idén pedig ez a szám közel másfélszeresére, 10 640 főre nőtt.

Nőtt a menekültstátusért folyamodó bevándorlók száma is: tavaly novemberig 2875-en, idén 3640-en kértek menedéket.

Az országban jelenleg 335, menekültstátusszal rendelkező külföldi állampolgár tartózkodik, valamint 708 olyan személy, aki nemzetközi védelmet kapott. Tavaly 102 menedékkérő kapott nemzetközi védelmet az országban, idén november végéig mindössze 67.

A Görögországból Észak-Macedónián, Szerbián és Magyarországon át Közép-Európa más országaiba vezető, korábbi balkáni migrációs útvonal 2016-os „lezárása” óta a menedékkérők más útvonalon – Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia érintésével – igyekeznek eljutni Nyugat-Európába.

Mára Észak-Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik útlevéllel és megfelelő vízummal rendelkeznek, vagy az adott országban akarnak menedéket kérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában