komolyan veszik

2019.07.23. 08:30

Figyelmeztető lövéseket adtak le egy orosz bombázóra Dél-Koreában

Egy orosz repülőgép kétszer megsértette a légteret, ezért a dél-koreai légierő riasztotta harci gépeit, amelyek a levegőben figyelmeztető lövéseket adtak le.

Az orosz gép mindkét esetben néhány percet töltött a dél-koreai légtérben az ország legkeletibb szigete, a Dokdo közelében. Dél-koreai harci gépek szálltak fel, és figyelmeztető lövéseket adtak le, valamint rádión is figyelmeztették. Ezek hatására az orosz gép elhagyta a dél-koreai légteret, de később ismét belépett a dél-koreai légtér peremének számító, úgynevezett légvédelmi azonosítási övezetbe. A dél-koreai légierő újabb figyelmeztető manőverei hatására ezután végleg távozott az orosz gép.

A Yonhap hírügynökség szerint ez volt az első eset, hogy orosz harci gép megsértette a dél-koreai légteret, bár az ország légvédelmi azonosítási övezetébe rendszeresen belépnek orosz gépek. Az incidenst megelőzően kedden két ilyen eset is volt.

Dokdo szigetet Japán is magának követeli, japánul Takesimának nevezik

- jegyezte meg a dpa hírügynökség.

A dél-koreai média jelentése szerint ugyanezen a napon két kínai katonai repülőgép is belépett a dél-koreai légvédelmi azonosítási övezetbe.

Mun Dzse In dél-koerai elnök hivatala panaszt tett Oroszországnál a keddi incidensek miatt. A hivatal nemzetbiztonsági igazgatója üzenetet küldött az orosz biztonsági tanács vezetőjének – közölte szöuli elnöki hivatal szóvivője.

„Nagyon komolyan vesszük az incidenst, ha ez megismétlődik, Dél-Korea az eddiginél sokkal komolyabb intézkedést fog hozni miatta” – írta.

Míg a nemzeti légtereket szabályozza a nemzetközi jog, a légvédelmi azonosítási övezeteket nem, ezeket önhatalmúlag jelölik ki az egyes országok azzal a céllal, hogy már időben azonosítani tudják a nemzeti légtérhez közelítő idegen gépeket, és megakadályozzák belépésüket oda, valamint elkerüljék a légi baleseteket.

Az orosz védelmi tárca keddi közleményében azt állította, hogy két orosz Tu-95msz típusú hadászati bombázó tervszerű repülést hajtott végre a Japán-tenger semleges vizei felett, amikor a Dokdo- (Takesima-) szigetcsoport körzetében két dél-koreai F-16-os megközelítette őket. Moszkva szerint a koreai vadászgépek „nem professzionális” manővereket hajtottak végre, keresztezve az orosz rakétahordozók útvonalát, fenyegetve biztonságukat. A dél-koreai pilóták nem léptek kapcsolatba a Tu-95msz gépek pilótáival, később eltávolodtak az orosz repülőktől. A tárca szerint az incidens a Dokdo- (Takesima-) szigetektől több mint 25 kilométerre történt és az orosz gépek nem sértették meg Dél-Korea légterét.

„Nem ez volt az első alkalom, hogy dél-koreai pilóták sikertelenül igyekeztek akadályozni az orosz légierőnek a Japán-tenger semleges vizei feletti repülését”

- állt a kommünikében, amely rámutatott, hogy a Szöul által önkényesen kijelölt légvédelmi azonosítási övezetet sem a nemzetközi jog, sem Oroszország nem ismeri el.

A szöuli közléssel ellentétben az orosz védelmi tárca azt állítja, hogy a dél-koreai vadászgépek egyetlen figyelmeztető lövést sem adtak le.

„Ha az orosz pilóták fenyegetve érezték volna biztonságukat, a válasz nem váratott volna magára”

- állt a közleményben.

A dél-koreai külügyminisztérium berendelte kedden az orosz nagykövetség első beosztottját, hogy tiltakozzon a történtek miatt.

A japán kormány Dél-Koreánál tiltakozott a reggeli légi incidens miatt.

„Tekintve, hogy Japán sajátjának tekinti a Takesima szigetet, teljesen elfogadhatatlan és nagyon sajnálatos, hogy a dél-koreai légierő figyelmeztető lövéseket adott le a sziget közelében. Kifejeztük heves tiltakozásunkat Dél-Koreánál emiatt, és követeljük, hogy ilyen többé ne forduljon elő” – mondta Szuga Josihide, a kormány főtitkára kedden, rendszeres napi sajtótájékoztatóján.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában