elővigyázatosság

2019.05.16. 20:07

Bezárnak egy lezárt atomerőműhöz közel fekvő iskolát

Az amerikai Ohio államban bezárnak egy már lezárt atomerőműhöz közel fekvő iskolát, mert az intézményben, illetve annak közelében radioaktív anyagokat észleltek.

Az Ohio déli vidékén lévő Piketon városka általános iskolájának közelében neptúniumot (radioaktív fémet) és dúsított uránt észleltek a jelzőberendezések. A közeli atomerőműben, amelyet 2001-ben zártak be, korábban fegyverek gyártására alkalmas dúsított uránt állítottak elő.

Az iskolában 25 tanár dolgozik és több mint 300 diák tanul. Az illetékes területi tanfelügyelőség szerint az intézmény mindaddig zárva marad, amíg pontosan meg nem határozzák a fertőzés mértékét és egészségügyi következményeit.

Feltételezések szerint a radioaktív anyagok a már lezárt atomerőműből szivárognak. 1954-től az atomerőműben az Egyesült Államok atomfegyver-programjához állítottak elő nukleáris anyagot. A hidegháború után felfüggesztették a dúsított urán előállítását, az erőművet pedig átadták a magánszektornak. 2001-ben végleg bezárták. Jelenleg még mindig tart a helyszín sugármentesítése.

A CNN hírtelevízió csütörtöki tudósítása szerint mivel a hatóságok a közelben atomtemető létesítését készítik elő, az arizonai egyetem levegő-, talaj és vízmintákat vettek az atomerőműtől viszonylag távolabb eső vidékeken is, és jelentésük, valamint a szövetségi energetikai minisztérium felmérése nyomán jutottak arra a megállapításra, hogy be kell zárni a piketoni iskolát.

Az alig több mint kétezer lelket számláló település önkormányzatának egyik tagja, Jennifer Chandler a CNN munkatársainak elmondta: az elmúlt öt évben öt diáknál állapítottak meg rákbetegséget, hárman bele is haltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában