Jobbik

2019.04.04. 12:58

Fagyassza be a kétoldalú kapcsolatokat a kormány Szlovákiával

Utolsó reményükként az ügyben azt említette, hogy Zuzana Caputova hétvégén megválasztott szlovák államfő megakadályozza a jogszabály életbe lépését.

A Jobbik arra szólítja fel a kormányt, hogy fagyassza be a kétoldalú kapcsolatokat Szlovákiával mindaddig, amíg nem születnek garanciák a magyar himnusz éneklését súlyosan korlátozó, a napokban elfogadott jogszabály visszavonására.

Bencsik János, a párt országgyűlési képviselője, nemzetpolitikai munkacsoportjának vezetője felháborítónak, elfogadhatatlannak, az uniós normák és értékek lábbal tiprásának, a visegrádi együttműködés arculcsapásának nevezte a döntést, amely szerinte azt példázza, hogy „Trianon nemcsak a múlt, de a jelen és a jövő is”.

Az ellenzéki politikus arról beszélt: a magyar kormányzat az elmúlt években válasz nélkül hagyta a hasonló eseteket, Orbán Viktor pedig a tavaly nyári kormányfői találkozó után példaértékűnek nevezte az együttműködést, „gyakorlatilag az egekig dicsérte Szlovákia kisebbségbarát intézkedéseit”.

Miközben a magyar kormány a fél világgal összerúgta a port, hogy megvédje a demokráciát és a jogállamiságot lábbal tipró intézkedéseit, nem állt ki hangsúlyosan magyar nemzeti ügyekben – értékelt Bencsik János.

Szerinte Magyarország mára egy elszigetelődött, kiközösített, jobb esetben meg nem értett, rosszabb esetben megvetett tagjává vált az európai nemzetek közösségének, mára a kormány el is vesztette érdekérvényesítési lehetőségeit a határon túli magyarok melletti kiállásra.

Ezzel szemben a Jobbik határozott, de felelősségteljes nemzeti érdekképviseletre törekszik – tette hozzá, a helyzet megoldásának a helyi autonómiák megteremtését nevezve.

Utolsó reményükként az ügyben azt említette, hogy Zuzana Caputova hétvégén megválasztott szlovák államfő megakadályozza a jogszabály életbe lépését.

Kérdésre válaszolva Bencsik János elmondta: az európai parlamenti választáson önállóan, az önkormányzatin viszont ellenzéki együttműködésben indul a Jobbik. Továbbra is érvényben van az a kongresszusi döntésük, hogy nem állítanak közös jelöltet azokkal a pártokkal, amelyek az elmúlt három évtizedben részt vettek „Magyarország kifosztásában és elárulásában”, név szerint a DK-t, a Fideszt és az MSZP-t említve – jelezte.

Az Egerben induló Mirkóczki Ádám közös támogatására vonatkozó kérdésre azt közölte: a jobbikos politikus egy egyesület jelöltje lesz az önkormányzati választáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában