kölcsönös tisztelet

2019.03.28. 16:34

Ferenc pápa higiéniai okokból tekintett el a gyűrűcsóktól

A szentatya nem a saját, hanem a hívek egészségét akarta így megvédeni az esetleges fertőzésektől.

Higiéniai okokból – a gyűrűcsók általi fertőzéstől tartva – húzta el a kezét a pápa a hívők elől – magyarázta csütörtökön a Vatikán szóvivője, aki szerint a szentatya ezzel nem a saját, hanem az emberek megfertőzését akarta elkerülni..

Alessandro Gisotti elmondta, hogy a pápa higiéniai okokból húzta el a kezét hétfőn Loretóban a több tucat sorban álló hívő üdvözlését fogadva, hogy ne tudják megcsókolni a gyűrűjét.

A jelenetről készült felvétel vírusként terjedt az interneten, konzervatív bírálói szerint Ferenc pápa „gorombán” semmibe vette a hagyományokat és az előtte tisztelegni kívánókat.

Gisotti csütörtökön elmondta, hogy éppen most beszélt erről a pápával, mire az egyházfő azt válaszolta, hogy szó sincs ilyesmiről.

„A szentatya indíttatása igen egyszerű volt: a higiénia” – mondta Gisotti újságíróknak. „Nem a saját, hanem az emberek megfertőzését akarta elkerülni”.

A püspök, illetve a pápa gyűrűje megcsókolása évszázadok óta hagyomány, a tisztelet és az engedelmesség jele.

Gisotti elmondta, hogy Ferenc pápa sokkal jobban szereti a gyűrűcsókot kis csoportokban, ahol a fertőzésveszély kisebb, mint ahogyan szerdán tette, amikor maroknyian üdvözölték az általános kihallgatása után. Többen meghajoltak megcsókolni a gyűrűjét, és a pápa ezúttal nem húzta el a kezét.

Ferenc pápáról tudni, hogy szívesen magához öleli a kisbabákat, akiket csókra nyújtanak neki és – fittyet hányva a fertőzésre – iszik az idegenek által felkínált kulacsokból, amikor bent áll vagy kiszáll a papamobiljából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában