A magyar kultúra napja

2019.01.22. 22:00

Pro Cultura Hungarica díjat kapott Böjte Csaba

A ferences barát úgy fogalmazott, hogy az emberek feladata a szeretet, a közösségépítés, a közösségben való munkálkodás és alkotás.

Budapest, 2019. január 22. Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, az árva gyermekeket gondozó Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója, miután átvette a Pro Cultura Hungarica díjat a magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepségen a budapesti Hagyományok Házában 2019. január 22-én. MTI/Bruzák Noémi

A magyar kultúra ápolását, a közösségépítést és a nemzeti identitás megőrzését elismerő díjakat, köztük Böjte Csabának Pro Cultura Hungarica díjat adtak át a magyar kultúra napján, kedden a budapesti Hagyományok Házában.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a díjat átadva Böjte Csaba munkásságát méltatta. Felidézte, hogy 1992-ben kezdte meg papi szolgálatát Déván, amikor befogadott néhány igen rossz sorban tengődő utcagyermeket. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány 26 bentlakásos intézményében ma már több mint 2500 gyermekről gondoskodik, megtanítva őket szeretettel fordulni mások felé, segíteni az elesetteken. Ezek a gyerekek a legnagyobb ajándékot kapják Böjte Csabától és munkatársaitól: szeretetet – hangsúlyozta a miniszter.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a díjátadón kiemelte, hogy

a kultúra átszövi a mindennapjainkat, környezetünkből, múltunkból merít, a közösség életéből és a gyökereinkből, tradícióinkból táplálkozik.

Véleménye szerint ez kimeríthetetlen gazdagságot jelent, amelynek forrása maga az alkotó ember. A kultúra tehát merészség, fantázia, esztétikum és harmónia, hit abban, hogy másokat is boldoggá tehetünk mély tisztelettel és alázattal, egymásra hangoltan, kölcsönös figyelemmel – mutatott rá, hozzátéve: bíznunk kell a magyar kultúra felemelő erejében, hiszen értékeink, kulturális javaink így válnak közkinccsé az egész közösség gyarapodására.

Idén 14 intézmény érdemelte ki a Minősített Közművelődési Intézmény Címet,

amelyet az ünnepségen Fekete Péter, Krucsainé Herter Anikó helyettes államtitkár és Fülöp Péter, az államtitkári kabinet főtanácsadója adott át. A Közművelődési Minőség Díjat a Csabagyöngye Kulturális Központ képviselője vehette át Fekete Pétertől és Rétvári Bence parlamenti államtitkártól.

Államtitkári elismerő oklevélben részesült Kató Ibolya pszichológus, az illyefalvi Keresztyén Ifjúsági és Diakóniai Alapítvány ügyvezetője, az Erdélyi Magyar Mentálhigiénés Társaság tiszteletbeli elnöke; Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola főigazgatója; Nyerges Attila, az Ismerős Arcok énekese; Wischer Johann, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója és Török Viola, a Spectrum Színház művészeti vezetője.

Borítókép: Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, az árva gyermekeket gondozó Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója, miután átvette a Pro Cultura Hungarica díjat a magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepségen a budapesti Hagyományok Házában 2019. január 22-én.

MTI/Bruzák Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában