remény

2019.01.25. 11:51

Hamarosan megtalálhatják a tizenkét napja kútba esett spanyol kisfiút

Utolsó fázisába ért a mentőakció.

Hamarosan véget érhet a több mint 100 méter mély kútba zuhant kétéves kisfiú kimentésére indított akció a dél-spanyolországi Andalúziában, azonban az eddig tapasztalt számtalan váratlan nehézség miatt továbbra sem vehető biztosra, hogy még pénteken megtalálják a gyereket.

A kétéves Julen tizenkét nappal ezelőtt tűnt el egy szűk, 25 centiméter átmérőjű kútnyílásban családja szeme láttára Totalán település egyik birtokának hegyvidéki területén.

A spanyol közszolgálati televízió péntek reggeli helyszíni tudósítása szerint a mentésben közreműködő speciálisan képzett bányászcsapat 12 óra alatt másfél métert haladt annak a járatnak a kivájásával, amely elvezet a gyerek feltételezett helyéhez.

Mivel nagyon kemény gránitrétegen kell átjutniuk, többször is mikrorobbantásokat kellett végrehajtaniuk.

Az Asztúriából érkezett, speciálisan képzett bányamentő csapat nyolc tagú.

Kétfős turnusokban dolgoznak a mélyben légzőkészüléket viselve és nagyjából negyven percenként váltják egymást.

A munkálatokat kezdettől fogva rendkívül nehéz körülmények lassítják, mivel egy megműveletlen, sziklás területről van szó, ahol ráadásul attól is kell tartani, hogy beomolhat a kút járata, amelybe a gyerek beleesett.

A földterület egyedi adottságai miatt több alkalommal kellett módosítani a mentési stratégiát.

A most véglegesnek tűnő megoldás az lett, hogy munkagéppel egy 1,20 méter átmérőjű járatot fúrtak a kútnyílással párhuzamosan, attól négy-öt méterre.

A járatot kibélelték, hogy biztonságos legyen és ne omoljon be, majd egy speciális fémvázas kapszulában leeresztették a szakképzett bányamentőket, akik kézi erővel kezdték meg összenyitni vízszintesen a két egymás mellett haladó járatot.

Totalán településen csütörtök este virrasztást tartottak a kisfiúért, több mint kétszáz ember gyűlt össze, ott voltak a gyerek hozzátartozói is. Mind bíznak abban, hogy a kisfiú élve kerülhet elő a föld mélyéről.

A spanyol csendőrség nyomozást indított annak kiderítésére, hogy a kutat illegálisan fúrták-e, ugyanis a helyi önkormányzat állítja: nem adott arra engedélyt.

A fúrást végző cég vezetője viszont úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy szabályos megrendelés alapján dolgoztak, a munka végeztével pedig az előírásoknak megfelelően lezárták a kútnyílást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában