Külföldi tapasztalatszerzés

2018.10.12. 07:08

Mindenki megismerheti az Erasmus+ program eredményeit

Országszágszerte 21 városban előadásokkal, workshopokkal, kiállításokkal és szórakoztató programokkal várják az érdeklődőket pénteken és szombaton az Erasmus Napokon.

A Tempus Közalapítvány MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az Erasmus Napok keretében 1300 különböző programot szerveznek október 12-13-án a világ mintegy 37 országában, Magyarországon 64 különböző eseményre várják a diákokat, egyetemistákat, tanárokat, ifjúsági szakembereket és munkavállalókat.

A szakmai programok, játékok, élménybeszámolók mellett több flashmobon és interaktív kísérleten vehetnek részt azok, akik szeretnék megtapasztalni, hogy mit jelent bekapcsolódni az Európai Unió egyik legnépszerűbb programjába.

A Kispesti Deák Ferenc Gimnáziumban például arról lesz szó, hogy miképp használhatják a diákok „okosan” a telefonjaikat a tanórán.

A Munka-Kör Alapítványnál egy olyan oktatócsomagot mutatnak be, amelyet kifejezetten hallássérültek foglalkoztatásának támogatására dolgoztak ki. Debrecenben megmutatják, hogyan lehet izgalmasabbá tenni a matematika tanítását, Szegeden pedig látványkonyha és ételkóstoló is lesz a programhoz kapcsolódó rendezvényen.

Az Erasmus+ programban résztvevő magyarországi intézmények és szervezetek ebben az évben az oktatás és képzés területén 13,8 milliárd forint támogatást kaptak, ami tavalyhoz képest több mint 20 százalékkal magasabb összeget jelent. Ez az Erasmus+ program hazai koordinálását végző Tempus Közalapítvány adatai szerint

idén 19 ezer résztvevő nemzetközi tapasztalatszerzését teszi lehetővé.

Az Erasmus+ program legismertebb eleme a felsőoktatási hallgatók külföldi tanulmányainak támogatása. Ennek keretében évente csaknem 5 ezer egyetemista kóstolhat bele abba, hogy milyen egy másik országban tanulni, vagy külföldi cégnél, vállalkozásnál szakmai tapasztalatot szerezni. Rajtuk kívül egyre több egyetemi oktató és intézményi munkatárs is felismeri a nemzetközi mobilitásban rejlő lehetőségeket:

ebben az évben már több mint 2.500-an utazhatnak vendégtanításra, továbbképzésre vagy szakmai látogatásra az Erasmus+ programnak köszönhetően

- olvasható a közalapítvány közleményében.

Tovább nőtt a programban részt vevő köznevelési szereplők aránya is. Idén mintegy 2,5 milliárd forintot nyertek el általános- és középiskolák, óvodák, illetve közoktatással foglalkozó szervezetek az Erasmus+ programban. A 8 millió eurós támogatási összegből megvalósíthatják más európai intézményekkel közös elképzeléseiket, valamint fejleszthetik pedagógusaik szakmai és módszertani eszköztárát, diákjaik és munkatársaik nyelvi és személyes kompetenciáit.

Borítókép: illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában