merénylet

2018.10.27. 22:00

Lövöldözés történt egy zsinagógánál Pittsburghben

A támadás egy csecsemő névadó ünnepségén történt, az elkövető, aki végül önként feladta magát, 11 embert ölt meg és többeket megsebesített.

Pittsburg, 2018. október 27. Rendőrök és mentők az Élet Fája zsinagógánál az egyesült államokbeli Pittsburghben, ahol legkevesebb négy ember életét vesztette, és három rendőr megsebesült egy lövöldözésben 2018. október 27-én. A rendőrség egy férfit őrizetbe vett. MTI/AP/Gene J. Puskar

Forrás: MTI/AP

Fotó: Gene J. Puskar

A hatóságok azonosították a lövöldözés elkövetőjét: Robert Bowers a negyvenes éveiben jár – mondta el egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő szombaton. Bowers egy csecsemő névadó ünnepségén nyitott tüzet az Élet Fája zsinagógában, a pennsylvaniai Pittsburghben. „Minden zsidónak meg kell halnia!” – kiáltotta a támadó, aki egy AR-15-ös gépkarabéllyal és két kézifegyverrel volt felszerelkezve. Úgy tudni, hogy önként megadta magát, majd kórházba szállították.

A médiában világszerte terjedő igazolványkép a támadót, Robert Bowerst ábrázolja

A Reuters hírügynökség értesülései szerint hat ember sebesült meg a lövöldözésben, köztük négy rendőr. Az ügyben a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vizsgálatot indított. A város közbiztonságáért felelős Wendell Hissirch gyűlölet-bűncselekménynek minősítette a lövöldözést.

Donald Trump amerikai elnök azt mondta:

határozottan úgy tűnik, hogy a támadó antiszemita indíttatásból követte el a bűncselekményt.

Trump jelezte: a történtek miatt fontolgatja a szombatra tervezett murphysborói kampányesemény lemondását.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Twitteren együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és az Egyesült Államoknak, „borzalmas antiszemita erőszakcselekménynek” nevezve a történteket. Mike Pence amerikai alelnök is elítélte a vallásszabadság elleni, „ördögi” támadást.

A zsidó közösségeket és szervezeteket tömörítő Zsidó Világkongresszust (WJC) vezető Ronald Lauder közleményében „förtelmes terrorcselekménynek” nevezte a lövöldözést. Lauder szerint nemcsak a zsidókat, de egész Amerikát támadás érte. „Amerika erősebb, mint egy romlott, vakbuzgó antiszemita tettei” – reagált az eseményekre a zsidó vallást követő Ivanka Trump, az amerikai elnök lánya.

„Egyesülnünk kell a gyűlölettel és a gonosszal szemben” – írta a Twitteren. Az Élet Fája zsinagóga honlapján konzervatív, hagyományhű, de egyben progresszív és egyenlőségre törekvő hitközségként írja le magát. Amint Jeff Finkelstein, Pittsburgh város zsidó közösségének elnöke elmondta, szombat reggel a zsinagógába 50-60 ember szokott járni. Pittsburgh Squirrel Hill negyedében, ahol a zsinagóga áll, a pittsburghi zsidóság mintegy fele él.

Az elmúlt évtizedek legvéresebb amerikai ámokfutásai

1966. augusztus 1.- A Texasi Egyetem egyik tornyából egy ámokfutó több mint egy órán át lövöldözött a járókelőkre és megölt 14 embert.

1984. július 18. – A kaliforniai San Ysidróban, egy gyorsétteremben egy 41 éves férfi válogatás nélkül agyonlőtt 21 embert. A támadóval egy rendőr végzett.

1991. október 16.- Egy munkanélküli férfi a texasi Killen városának népszerű vendéglőjében 23 embert meggyilkolt, majd magával is végzett.

1999. április 21.- A coloradói Columbine középiskolájában két tizenéves diák ámokfutása közben golyókkal, kézigránátokkal és plasztikbombákkal 13 embert lőtt le, majd öngyilkosságot követett el.

2007. április 16. – A Virginiai Műszaki Egyetemen egy diák 32 embert ölt meg, ez a legsúlyosabb mészárlás, amely amerikai iskolában történt.

2009. április 3. – A New York szövetségi állambeli Binghamton egyik közigazgatási épületében 13 embert lőtt le egy férfi.

2009. november 5. – A texasi Fort Hood katonai bázison a hadsereg egyik pszichiátere Allah Akbar! (Isten hatalmas) felkiáltással nyitott tüzet bajtársaira, akik közül 13-mal végzett, 42-t megsebesített. Ez volt a legtöbb halálos áldozattal járó tömeggyilkosság, amelyet amerikai támaszponton valaha is elkövettek.

2012. július 20. – A Colorado állambeli Aurora egyik mozijában egy Batman-film éjféli premierjén egy 27 éves férfi 12 embert megölt, 70-et pedig megsebesített.

2012. december 14. – A Connecticut szövetségi állambeli Newtownban egy 20 éves férfi 26 embert, köztük 20 gyereket ölt meg egy iskolában. A támadó végül magával is végzett.

2015. december 2. – A kaliforniai San Bernardinóban egy szociális központban 14 emberrel végzett egy házaspár, akik ugyan elmenekültek a helyszínről, de néhány órával később agyonlőtte őket a rendőrség.

2016. június 12. – A floridai Orlando egyik melegbárjában egy géppuskával felfegyverzett férfi az ámokfutás során 49 emberrel végzett és 53-at sebesített meg. A magát iszlám harcosnak nevező merénylőt a rendőrök lelőtték.

2017. október 2. – A nevadai Las Vegasban egy szálloda 32. emeletéről egy férfi tüzet nyitott a hotel mellett rendezett countryfesztivál vendégeire. Ámokfutása 58 ember életét követelte, 851-en sebesültek meg. Az Egyesült Államok legvéresebb ámokfutását elkövető férfi öngyilkos lett mielőtt a rendőrség bejutott volna szállodai szobájába.

2017. november 5. – 26 embert megölt és több mint 30-at megsebesített egy fegyveres támadó a dél-texasi Sutherland Springs település baptista templomában. Az elkövető egy stresszben szenvedő katona volt, aki menekülés közben agyonlőtte magát.

2018. február 14. – A floridai Parkland városka középiskolájában egy agresszív magatartása miatt korábban kicsapott 17 éves diák, Nikolaus Cruz 17 embert mészárolt le, 17-et megsebesített. A tettest letartóztatták.

Borítókép: MTI/AP/Gene J. Puskar

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában