Fegyvernem

2017.07.25. 15:11

Simicskó: A kormány célja a honvédség megerősítése

A kormány határozott célja, hogy megerősítse a Magyarország biztonságát garantáló honvédséget – közölte Simicskó István honvédelmi miniszter kedden Szolnokon, a nagyjavításból visszaérkezett Mi-17-es szállítóhelikopterek alkalmazásba vételi ünnepségén.

Simicskó István az Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázison tartott eseményen azt mondta, hogy Magyarország biztonsága három pilléren nyugszik: a magyar honvédség képességein, a NATO szövetségi rendszerén és az állampolgárok áldozatkészségén, hazafias elkötelezettségén.

A miniszter kiemelten fontosnak nevezte a szolgálatot teljesítő katonák megbecsülését, kiképzését, felkészítését, de hozzátette, hogy a szükséges eszközökkel is el kell látni őket.

Felidézte, hogy kormányzati döntés született 4+1 Mi-17 típusú közepes szállító helikopter ipari nagyjavításáról az elmúlt időszakban. A felújítás után a helikopterek még nyolc évig vagy kétezer repült óráig üzemben tudnak maradni, ezzel erősítve a magyar honvédség helikopterképességét – közölte.

Szólt arról, hogy a Honvédelmi Minisztérium 4 szállító helikopter nagyjavítására nyílt közbeszerzési eljárást folytatott le. Ennek keretében négy pályázótól négy pályázat érkezett és 3,9 milliárd forint értékben egy orosz gyártó cég – az AO Vertoljoti Rossziji – nyerte meg a pályázatot. A cég az ipari nagyjavítást szakszerűen elvégezte.

A nagyjavítás teljes mértékben összhangban van a NATO iránti kötelezettségek teljesítésével – magyarázta Simicskó István további kérdésre válaszolva elmondta: a tízéves fejlesztési tervet magában foglaló Zrínyi 2026 haderőfejlesztési programban a légi szállítási képességtől akár a tüzérség megerősítéséig mindenféle fegyvernemkultúrát szeretnének megtartani és fejleszteni.

A nagyjavítás során egyebek mellett felújították a hajtóműveket, a sárkányszerkezetet, kicserélték a forgószárnylapátokat, a faroklégcsavar-lapátokat, az elektromos vezetékeket, a kontaktorokat, a hidraulikát.

Simicskó István kiemelte: a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program része új helikopterek beszerzése is, a költségvetési források bővülésével a következő tíz évben ütemezetten fejlesztik a magyar honvédséget.

Hozzátette: az új típusú, modern helikopterek beszerzéséig a meglévő, valamint ipari nagyjavításra tervezett forgószárnyas eszközök biztosítani tudják a helikopteres képesség és a meglévő jártasságok fenntartását.

A miniszter az MTI kérdésére elmondta: a magyar honvédség erősödésével a NATO szövetségi rendszere is erősödik. Szólt arról is, hogy nincs olyan törekvés a NATO-ban, amely szerint meglévő, még használható technikai eszközöktől meg kellene válni csak azért, mert azok nem NATO-szövetséges országból származnak.

Újabb kérdésre elmondta, hogy lesz egy rövid időszak, amikor működnek még a Mi-17-esek és az új eszközök is. Az új eszközökre vonatkozó tender kiírása és a gépek megérkezése több évet vesz igénybe – jegyezte meg.

Koller József ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka az MTI-nek elmondta: a helikopterek a harmadik nagyjavításon estek át, az ötödik helikopter esetében pedig idén szeptember után lesz újabb nagyjavítás.

Simicskó István az eseményen gratulált a magyar honvédség ejtőernyős válogatottjának, amely a múlt csütörtökön Németországban tartott katonai ejtőernyős világbajnokságon a harmadik helyen végzett, és Varga Tamás zászlósnak, aki egyéni kategóriában 167 katona közül bronzérmes lett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában