Arany Oroszlán

2018.04.21. 09:00

Életműdíjat kap Velencében a horrorok királya

A vér bárója néven is emlegetett David Cronenbergnek olyan klasszikusokat köszönhetünk, mint a Videodrome, A légy vagy a Karambol című alkotás.

(FILES) In this file photo taken on May 19, 2014 Canadian director David Cronenberg poses during a photocall for the film "Maps to the Stars" at the 67th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France. Canadian director David Cronenberg will be honoured by the Venice Film Festival with its Golden Lion prize, the festival board announced on April 19, 2018, for his lifetime's work on life, death and sex wrapped up in gory horror and alienation. / AFP PHOTO / Valery HACHE

David Cronenberg rendező kapja meg idén az Arany Oroszlán-életműdíjat a velencei filmfesztiválon – jelentették be a szervezők. Alberto Barbera fesztiváligazgató közleményében a legmerészebb és legnagyobb hatású filmesek közé sorolta a kanadai rendezőt, „a formák és nyelvek fáradhatatlan felfedezőjét”.

„Mozija feltárja az erőszakot, a szexuális bűnt, a valóságos és a virtuális közötti zavart, a kép torzító szerepét a mai társadalomban” – fűzte hozzá Barbera méltatásában.

A 75 éves Cronenberg legismertebb filmjei közé tartozik a horrorklasszikus Videodrome (1983), A légy (1986), valamint a Karambol (1996), amelyért elnyerte a cannes-i filmfesztivál zsűrijének díját.

A horrorok királya vagy a vér bárója néven is emlegetett rendező a hatvanas évek végén kezdte filmes pályafutását. Számos rangos díjjal tüntették ki munkásságáért, filmes díjai mellett elnyerte a francia Becsületrend lovagi fokozatát is. Cronenberg utoljára 2011-ben Veszélyes vágy című filmjét kísérte Velencébe.

Az 1932-ben alapított velencei filmfesztivál programjában hollywoodi filmek és művészfilmek egyaránt szerepelnek. Az idei mustrát augusztus 29. és szeptember 8. között rendezik meg.

A szervezők már korábban bejelentették, hogy a versenyprogram zsűrijének elnöke az Oscar-díjas Guillermo del Toro lesz.

Borítóképünkön David Cronenberg

Forrás: Valery Hache / AFP

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!