zseniális művészek

2018.04.12. 18:38

Dzsessz-kiválóságok koncerteznek a Müpában

A nemzetközi dzsessz-színtér két fontos szereplője, Mark Guiliana amerikai dobos és formációja, valamint a brit Portico Quartet is fellép a Művészetek Palotájában.

Copenhagen Jazz Festival is Denmark"s largest festival if measured on number of venues and concerts and this year was no exception. Running on its 39th year the 2017 edition featured over 1000 concerts held at over 100 different venues all over Copenhagen a?? some very big and some rather small. The around 250.000 spectators show that jazz still thrive in Copenhagen a city with a proud history with the genre. All the way back to the 1920s where Josephine Baker visited Denmark dancing topless to the new jazz music and causing outrage among the finer gentry over the 1930s when the style of music really gained popularity jazz has survived and evolved with Copenhagen into what we see today an array of different genres within the genre played at all kinds of venues for all kinds of people. Jazz is here to stay and 100 years after it"s beginning it still thrives in Copenhagen. The feature contains images of the following acts: Jan Garbarek Group feat. Trilok Gurtu, Elivava Mensah and Ayi Solomon, Coco O, Niels Joergen Steens A-Team, Mark Guiliana Jazz Quartet, Veronica Mortensen Quartet, Eivör Pálsdóttir, Susanna Risberg Trio, The Orchestra feat. Trio Mio, TS Hawk & His Great Mongo Dilmuns, Nnenna Freelon, Sinne Eeg, Birgitte Soojin Quintet feat Bernt Rosengren, Sissel Vera Petersen, Simon Jermyn and Devin Grey, Bill Frisell Trio, Youn Sun Nah.

Forrás: AFP PHOTO

Kifinomult technikája, színes és kreatív játékmódja emeli ki zenésztársai közül Mark Guilianát. Az elmúlt évtizedben hat kontinenst turnézott végig, több mint harminc albumon működött közre és olyan zenészóriásokkal játszhatott együtt, mint a dzsesszbőgős Avishai Cohen, a szaxofonos Donny McCaslin, a gitárfenomén John Scofield, a Soundgarden és a Pearl Jam dalszerző-dobosa, Matt Cameron vagy David Bowie, akinek utolsó albumán szerepelt – szerepel a szervezők által az MTI-hez eljuttatott ajánlóban.

A dobos Brad Mehldauval közös, Mehliana nevű formációját Grammy-díjra is jelölték, a Modern Drummer szaklap tavaly generációja legbefolyásosabb dobosának nevezte, holott még a negyvenet sem töltötte be. A Mark Guiliana Jazz Quartetben rajta kívül Chris Morrissey (nagybőgő), Jason Rigby (tenorszaxofon) és Fabian Almaza (zongora) szerepel, a formáció 2015-ben adta ki első, Family First című albumát. A 2017-ben megjelent Jersey-vel a négyes visszatért az akusztikus hangzáshoz.

Guiliana a turnék alkalmával csak a cintányérokat viszi magával. „Minden este más dobon játszom, személyes kihívás, hogyan tudom átadni magam úgy, hogy arra büszke legyek. Ha nem sikerül, az sohasem a hangszer hibája, az én munkám, hogy kihozzam a legjobbat abból, ami van” – mondta nemrég a dobos, aki április 24-i koncertje előtt egyórás workshopot tart, ahol nemcsak kérdésekre válaszol, de gyakorlatban is megmutatja, miért ő a világ egyik legjobb dobosa.

Május 12-én immár másodszor lép fel a Müpában az angol Portico Quartet. Az instrumentális zenekar a dzsessz, az elektronika, az ambient és a minimalizmus között kalandozik. A szaxofon (Jack Wyllie), a bőgő (Milo Fitzpatrick), élő dobok (Duncan Bellamy), valamint elektronikus alapok mellett a hang nevű acél ütőhangszer (Keir Vine) hangzására épít. A 2005-ben egyetemi barátokból alakult zenekar első sikereit utcazenészként aratta a londoni Southbank negyed utcáin. 2007-es, debütáló Knee-Deep in the North Sea című albumukat Mercury-díjra jelölték, a Time Out pedig az év legjobb dzsessz, folk és világzenei albumának választotta a megjelenés évében.

Ezután karolta fel őket a Pink Floyd, a Radiohead és a Stone Roses rockproducer-hangmérnöke, John Leckie. Az ő hathatós közreműködésével jelent meg 2009-ben az Isla, majd 2012-ben a Portico, utóbbi anyaggal jártak a Müpában is. Időközben Nick Mulvey elhagyta a csapatot, ám a három eredeti tag számos vendégénekessel (Alt-J, Jamie Woon) kiegészülve, Portico néven rögzítették az addigitól eltérő hangzású Living Fields című albumot. Keir Vine-nal kiegészülve tavaly visszatértek a régi névhez és hangzáshoz, és megjelent a negyedik Portico Quartet lemez, az Art in the Age of Automation, amit minden szakmai fórum lelkesen fogadott. A formáció hat év után tér vissza Budapestre.

Borítókép: Mark Guiliana

Forrás: AFP/Torben Christensen

Címkék#müpa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!