Atlétika

2018.06.25. 09:39

Ő futhatja az új űridőket a férfi sprinterek között

Noah Lyles a világ idei legjobbjával nyerte meg a férfi 100 métert a múlt héten rendezett amerikai atlétikai országos bajnokságon, júliusban azonban kedvenc távján, 200-on fut majd az európai nagy versenyeken.

BRUSSELS, BELGIUM - SEPTEMBER 1: Noah Lyles of the USA celebrates his victory in the Men's 200 metres during the IAAF Diamond League Memorial Van Damme at King Baudouin Stadium in Brussels, Belgium on September 1, 2017. Mustafa Yalcin / Anadolu Agency

A mindössze 20 éves vágtázó idén robbant be a világ élmezőnyébe. A félkörös számban a dohai és a eugene-i Gyémánt Liga-versenyen is győzött, utóbbi viadalon elért 19.69 másodperces egyéni csúcsával pedig – holtversenyben – világranglista-vezető. Des Moinesban viszont csak a klasszikus távon nevezett, s a fináléban rossz rajt után is le tudta győzni Ronnie Bakert, 9.88 másodperces eredményével pedig ebben a számban is ő került az idei rangsor élére. Ezzel a győzelmével az elmúlt 34 év legfiatalabb bajnoka lett az Egyesült Államokban.

Lyles a célban örömtáncot lejtett pénteken, később viszont közösségi oldalán viccesen sajnálkozott, amiért a rövidebb távon szerezte meg karrierje első felnőtt bajnoki címét.

„Úgy érzem, megcsaltam a 100 méterrel a fő számomat. Meg kell mutatnom a kedvenc távomnak a szeretetemet”

- üzent Lyles, akinek edzője elmondta, hogy júliusban a 200 méterre koncentrálnak majd.

„A terv az, hogy július 5-én Lausanne-ban és július 20-án Monacóban is 200-on rajtol. Erre a két versenyre már elköteleztük magunkat” – mondta a tréner, Lance Brauman.

A 21. születésnapját július 18-án ünneplő futó nem ismeretlen a sportágban, 2014-ben ifjúsági olimpiát nyert 200-on, egy évvel később a junior pánamerikai bajnokságon 200-on arany-, 100-on ezüstérmes lett, 2016-ban pedig a junior világbajnokságon a rövidebb távon diadalmaskodott.

Borítókép: Noah Lyles Gyémánt Liga-győzelmét ünnepli 2017. szeptember 1-jén Brüsszelben.

Forrás: ATP / Mustafa Yalcin / Anadolu Agency

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában