Giro d'Italia

2022.05.15. 20:07

Hindley nyert a Blockhauson, Lopez az élen maradt, jól teljesítettek a magyarok

Jai Hindley nyerte vasárnap az első igazán kemény hegyi szakaszt a Giro d'Italia országúti kerékpáros körversenyen, amelyen Juan Pedro Lopez meg tudta tartani az éllovas pozícióját.

Az Isernia és Blockhaus közötti 191 kilométeres kilencedik etapon kilencfős szökevénycsoport alakult ki, amelyből Diego Rosa annyi pontot gyűjtött a hegyi hajrákban, hogy átvette a kék trikót Koen Bouwmantól. Az esélyeseket magában foglaló mezőny azonban nem engedte el messzire az élbolyt, amelyet így már a hajrá előtt utolért.
Az 1665 méter magasan fekvő célba vezető kaptatón az INEOS Grenadiers diktálta a tempót, a nagy esélyesek közül pedig korán leszakadt Simon Yates. A 2019-es bajnok Richard Carapaz öt kilométerre a céltól váltott ritmust, s csupán ketten tudták tartani vele a lépést, méghozzá Romain Bardet és Mikel Landa. Mögöttük egy szintén hármas csoport küzdött a hátrány minimalizálásáért, sőt, nem sokkal a cél előtt összeért a két csoport, így hatan sprinteltek a győzelemért. Végül a 2020-as Girón második, ezúttal hosszú hajrát nyitó Hindley diadalmaskodott Bardet és Carapaz előtt.
A rózsaszín trikós Lopez ugyan korán lemaradt, de 1:46 perces hátránya azt jelentette, hogy összetettben 12 másodpercet megőrzött az előnyéből.
A magyarok közül Valter Attila szerepelt a legjobban, ő közel húszperces hátránnyal a 48. helyen tekert át a célvonalon, de a háromhetes viadalon újonc Fetter Erik és Peák Barnabás is teljesítette az etapot. Valter összetettben a 43. pozícióból várja a folytatást.

Eredmények:
   9. szakasz, Isernia-Blockhaus, 191 km, hegyi befutó:
   ----------------------------------------------------
1. Jai Hindley (ausztrál, BORA-hansgrohe) 5:34:44 óra
2. Romain Bardet (francia, DSM) azonos idővel
3. Richard Carapaz (ecuadori, INEOS Grenadiers) a.i.
...48. Valter Attila (Groupama-FDJ) 19:47 p hátrány
...74. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 31:39 p h.
...141. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 44:01 p h.

Az összetett élcsoportja:
   -------------------------
1. Juan Pedro Lopez (spanyol, Trek-Segafredo) 37:52:01 óra
2. Joao Almeida (portugál, UAE Emirates) 12 mp hátrány
3. Bardet 14 mp h.
...43. Valter 33:38 p h.
...97. Fetter 1:25:04 ó h.
...138. Peák 2:02:03 ó h.
A hétfői szünnapot követően kedden a Pescara és Jesi közötti 196 kilométer vár a mezőnyre. A 3445,6 kilométer össztávú viadal - amelynek első három szakaszát Magyarországon rendezték - május 29-én a veronai időfutammal fejeződik be.

Borítókép: Jai Hindley ünnepel, miután vasárnap megnyerte az első igazán kemény hegyi szakaszt a Giro d'Italia országúti kerékpáros körversenyen (Luca Bettini/AFP)


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában