Tenisz és bozóttűz

2020.01.14. 09:43

A rossz levegő miatt adta fel a meccset az Australian Open versenyzője

A szlovén Dalila Jakupovic az ausztrál nyílt teniszbajnokság selejtezőjében egy köhögési roham után letérdelt a pályán, majd miután lekísérték, jelezte, hogy nem tudja folytatni a meccset.

ISTANBUL, TURKEY - APRIL 23: Dalila Jakupovic of Slovenia in action against Barbora Krejcikova of Czech Republic (not seen) during the TEB BNP Paribas Istanbul Cup match at Garanti Koza Park in Istanbul, Turkey on April 23, 2018. Serhat Cagdas / Anadolu Agency

Forrás: ANADOLU AGENCY / AFP

Fotó: Serhat Cagdas

„Ilyet még nem tapasztaltam, attól féltem, hogy elájulok. A földön könnyebben kaptam levegőt”

- mondta a világranglista 180. helyezettje.

A szervezők a hónapok óta tomboló ausztráliai bozóttüzek füstje miatt kedden helyi idő szerint 10 óráról 11.30-ra tették át a kezdést.

A szintén Melbourne-ben zajló Kooyong Classic nevezetű bemutató tornán ugyancsak a szmog miatt szakadt félbe Marija Sarapova és a német Laura Siegemund találkozója.

„Éreztem, hogy köhögnöm kell, és azt hittem, hogy beteg vagyok”

- panaszkodott az orosz sztár.

A női világranglistán ötödik Jelina Szvitolina közösségi oldalán adott hangot aggályainak, miközben a levegőminőségi adatokat is megosztotta:

„Mintha egy borsólevesben lennénk. Miért kell megvárni, amíg valami szörnyűség történik?”

- írta az ukrán játékos.

A férfiak rangsorának korábbi hatodikja, a francia Gilles Simon az Australian Open rendezőihez fordult gúnyos posztjában:

„Ha találunk orvost, aki szerint veszélytelen teniszezni 45 fokban, és találunk bírókat, akik szerint a nedves fű nem csúszik Wimbledonban, akkor most találni kell egy olyan szakértőt, aki szerint kielégítő a levegő minősége, ugye?”

Craig Tiley tornaigazgató közölte, azért adtak zöld utat a keddi mérkőzéseknek, mert menet közben javultak a körülmények. Korábban a rendezők bejelentették, hogy végső esetben a három becsukható stadionban, továbbá nyolc fedett edzőpályán bonyolítják le a Grand Slam-tornát.

A globális levegőminőségi adatokat összesítő IQ Air Quality Visual adatai szerint Ausztrália második legnagyobb városában a legrosszabb a levegő minősége az egész világon a bozóttüzek miatt keletkezett füst és por okán. Melbourne-ben sorozatban második nap nyilvánították veszélyesnek a város levegőjét. A hatóságok ezért felszólították a lakókat, hogy ne hagyják el otthonaikat, vigyék zárt helyre az állataikat, és csukják be az ablakokat.

Forrás: MTI

Borítóképünkön a szlovén Dalila Jakupovic

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában