Egyesült Államok Nagydíja

2019.10.31. 12:30

Hamilton másodszor lehet világbajnok Austinban

Megvédheti címét és másodszor lehet világbajnok a texasi Austinban a vasárnap sorra kerülő Forma-1-es Egyesült Államok Nagydíján Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája, aki múlt vasárnapi, mexikói győzelmével karnyújtásnyira került hatodik vb-diadalától.

Motorsports: FIA Formula One World Championship 2019, Grand Prix of Mexico, #44 Lewis Hamilton (GBR, Mercedes AMG Petronas Motorsport), | usage worldwide

Forrás: AFP / HOCH ZWEI / DPA PICTURE-ALLIANCE

Fotó: Picture-Alliance/AFP

A 34 éves versenyző

2015-ben pályafutása harmadik vb-címét nyerte meg Austinban,

ahol 2012 óta ötször őt intették le elsőként. Mivel Hamiltonnak most 74 pont az előnye az összetettben csapattársával, a finn Valtteri Bottasszal szemben,

gyakorlatilag öt pont hiányzik neki ahhoz, hogy ismét vb-győztes legyen.

A hátralévő három versenyen, az Egyesült Államokban, Brazíliában és Abu-Dzabiban maximálisan 78 pont gyűjthető, de ehhez a három futamgyőzelem mellett mindhárom eseményen a leggyorsabb kört is meg kell futni.

Ha Bottas győzni tud Austinban és megfutja a leggyorsabb kört is, Hamiltonnak egy nyolcadik helyezés elég lesz ahhoz, hogy világbajnok legyen.

Így ugyanis a két pilóta között 52 pont lenne a különbség, vagyis pontosan annyi, amennyit az utolsó két versenyen maximálisan meg lehet szerezni – a britnek viszont több futamgyőzelme van.

A texasi versenyhétvégén

Max Verstappen, a Red Bull 22 éves holland pilótája már pályafutása 100. Forma-1-es futamán vesz majd részt,

és bár az idén biztosan nem lesz vb-győztes, egy éve még maradt arra, hogy sporttörténelmet írjon, és megdöntse a négyszeres világbajnok Sebastian Vettelnek, a Ferrari német versenyzőjének a rekordját, aki 23 évesen és 134 naposan nyerte első vb-címét még 2010-ben.

Vettel és csapattársa, a monacói Charles Leclerc a nyári szünet óta rendre felveszi a versenyt a Mercedes pilótáival, sőt, Belgiumban, Olaszországban és Szingapúrban a Ferrari sorozatban három sikert aratott, kétszer Leclerc, egyszer Vettel győzött. A versenyautók közötti különbség most a Ferrari felé billen, maga Hamilton is többször hangsúlyozta már, hogy az egyenesekben nagyon nehéz felvenni a versenyt a maranellóiakkal, ugyanakkor a legutóbbi három verseny éppen azt bizonyította, hogy

a Mercedes a motorerőből fakadó hátrányt egy jó stratégiával és a gumik megfelelő kezelésével ellensúlyozni tudja.

Az elmúlt hetek történéseinek fényében nagyon nehéz előre megjósolni, hogy ki nyerheti meg az egyesült államokbeli viadalt vasárnap este, de az elmúlt évek azt bizonyították, hogy alapvetően az immár hatszoros konstruktőri világbajnok Mercedesnek kedvez az austini aszfaltcsík vonalvezetése. Hamilton 2014 és 2017 között sorozatban négyszer diadalmaskodott itt, tavaly viszont a finn Kimi Räikkönen nyert egy Ferrarival.

Az Egyesült Államok Nagydíja időmérő edzését szombaton – közép-európai idő szerint – 22 órakor rendezik, míg az 56 körös futam vasárnap 20.10 órakor rajtol.

Forrás: MTI

Borítókép: Hamilton a Mexikói Nagydíjon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában