változások

2018.06.22. 18:27

Új korszak jön a világ egyik leghíresebb filmfesztiváljának történetében

Fiatalabb, nemzetközibb, még kísérletezőbb rendezvényt ígérnek a Berlinale új szakemberei.

Egy olasz és egy holland filmes szakember, Carlo Chatrian és Mariette Rissenbeek veszi át a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) vezetését 2020-tól, Dieter Kosslick fesztiváligazgató megbízatásának lejárta után – jelentették be pénteken Berlinben.

„A sikertörténet 2020-tól új vezetéssel folytatódik”

– emelte ki Monika Grütters, a német szövetségi kormány kulturális ügyekért felelős államminisztere a kormány finanszírozásával rendezett fővárosi kulturális eseményekért felelős vállalat (Kulturveranstaltungen des Bundes in Berlin GmbH – KBB) felügyelőbizottsági ülése után.

Carlo Chatrian filmes újságíró, a Locarnói Fesztivál művészeti igazgatójaként ismert, 2013 óta vezeti a svájci filmfesztivált. A Berlinalén is művészeti igazgatóként dolgozik majd.

Mariette Rissenbeek ügyvezető igazgatóként vesz részt a Berlinale vezetésében. A holland producer a nyolcvanas évek óta Németországban él, 2010 óta a német filmek külföldi terjesztésével foglalkozó German Films Service + Marketing ügyvezető igazgatója.

A Berlinale az új kettős vezetés révén Dieter Kosslick távozása után is megmarad „politikai karakterű, igényes programot kínáló közönségfesztiválnak”, de tovább is lép majd, „fiatalabb, nemzetközibb és még inkább kísérletező kedvű lesz” – húzta alá Monika Grütters, hangsúlyozva, hogy sok művész és filmes szakember éppen ezt az elvárást fogalmazta meg a Berlinalét 2001 óta vezető Dieter Kosslick utódlásáról folytatott vitában.

A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában, idén csaknem 500 ezer látogatója volt, éves költségvetése nagyjából 25 millió euró (8 milliárd forint). A szemle a magyar filmművészet fontos bemutatkozási fóruma is, fődíját, az Arany Medvét tavaly Enyedi Ildikó nyerte el Testről és lélekről című alkotásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!