veszteség

2018.01.23. 16:26

Legyőzte a gyilkos kór a világhírű zenészt

Jacob Zuma dél-afrikai elnök is méltatta Hugh Masekalát, aki életben tartotta „a szabadság tüzét”. Halála „mérhetetlen veszteség a zene világa és országunk számára”.

Hetvennyolc évesen elhunyt Hugh Masekela dél-afrikai dzsesszlegenda, trombitás és énekes.

A zenész Johannesburgban halt meg prosztatarákban. A családja keddi közlése szerint a betegséggel szemben vívott „hosszú és bátor harc után” hunyt el. Masekela Afrika egyik legismertebb dzsesszzenésze volt, hazájában fellépett az apartheid ellen is.

Jacob Zuma dél-afrikai elnök is méltatta az elhunyt zenészt, aki életben tartotta „a szabadság tüzét”. Halála „mérhetetlen veszteség a zene világa és országunk számára” – tette hozzá.

Több mint öt évtizeden át tartó karrierje során Masekela világszerte hírnevet szerzett zenéjével. A különleges „mbaqanga” zenéjéről nevezetes, az azóta már lerombolt Sophiatownban kezdte pályáját Jazz Epistles nevű együttesével, amelyet előbb Nagy-Britanniában, majd az Egyesült Államokban is felfedeztek.

Masekela a tengerentúlra kényszerből ment, mert a dél-afrikai fajüldöző politika elleni mozgalomban való részvétele miatt menekülnie kellett. New Yorkba költözött, mentorai között volt Dizzy Gillespie és Louis Armstrong. Ott kezdett el együtt dolgozni a szintén dél-afrikai származású Abdullah Ibrahim (Dollar Brand) zongoristával.

Hamarosan széles körben ismert lett az afrikai zenei motívumok, az amerikai jazz és pop-rock hatásokat egyaránt tükröző zenéjével. Később Los Angelesbe költözött.

Az 1960-as években több slágere is volt, köztük a Grazin' In The Grass és az Up Up and Away, amelyeket a Fifth Dimension afroamerikai énekegyüttes is a műsorára tűzött. 1967-ben részt vett a Montereyi Popfesztiválon is.

Afrikától nem szakadt el: Masekela 1976-ban írta meg a Soweto Bluest a dél-afrikai városban elkövetett vérengzésről, amelyet volt felesége, az afrikai polgárjogi harc másik nagy alakja, Miriam Makeba énekelt. Övé volt 1987-ben a Bring Him Back Home című dal, amely a Nelson Mandela kiszabadítására indult mozgalom himnusza lett.

Ekkortájt dolgozott együtt Paul Simonnal Graceland című, sokszoros Grammy-díjas lemezén, amely ráirányította a Nyugat figyelmét a dél-afrikai muzsikusokra. Együtt is turnéztak a lemez megjelenését követően Makeba, a Ladysmith Black Mambazo és a Kalahari együttes társaságában.

Későbbi lemezein ihletett merített a rhythm-and-bluesból (Uptownship) és az elektronikus törekvésekből (Techno-Bush), de mindig megőrizte afrikai zenei gyökereit. 2004-ben kiadta önéletrajzát, Grazin' In The Grass címmel, egy évvel korábban pedig szerepelt az Amandla című filmben, amely bemutatta, milyen szerepet játszott a zene az apartheid elleni küzdelemben.

2010-ben fellépett a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság nyitóünnepségén.

Címkék#Dzsessz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!