Ünnepi műsor

2021.09.29. 17:15

Felejthetetlen megnyitóval készül csütörtökre a dubaji világkiállítás

A világkiállítások általában nagyobb tömeget vonzanak, mint a labdarúgó világbajnokságok vagy az olimpiai játékok.

Hatalmas ünnepséggel nyílik meg csütörtökön az Egyesült Arab Emírségekben a koronavírus miatt egy évvel elhalasztott dubaji világkiállítás. Az Expo 2020 szervezői hangsúlyozták, a megnyitó műsorában korábban soha nem látott látványvilággal és hangzással kísérik majd végig a nézőket a kiállítás három fő témáján, a lehetőségen, a fenntarthatóságon és a mobilitáson.

A világkiállítás a megnyitó utáni napon, október 1-jén nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt, majd 2022. március 31-én ér véget.

A rendezvényen olyan sztárok lépnek fel, mint Andrea Bocelli világhírű tenor, Andra Day Golden Globe-díjas színésznő, dalszerző és énekes, Ellie Goulding brit énekes, Angelique Kidjo négyszeres Grammy győztes és Lang Lang sztárzongorista. Az ünnepségen az Egyesült Arab Emírségek feltörekvő tehetségei is helyet kapnak. Így színpadra lép a helyi közönség körében nagy népszerűségnek örvendő Mohamed Abdo és Ahlám as-Sámszi énekes, továbbá Husszein al-Dzsaszmi helyi zongorista és dalszerző is.

Tárek Goseh, az Expo 2020 Dubai rendezvényszervezési igazgatója szerint a megnyitó hihetetlen és felejthetetlen lesz.

A zene és a szórakoztatóipar legnagyobb neveivel, továbbá az al-Vaszl Pláza lélegzetelállító és világelső technológiájának köszönhetően a műsor igazi nagy durranás lesz, amely felvezeti a 182 napig tartó, vizuálisan lenyűgöző és érzelmileg inspiráló rendezvényt – fogalmazott.

A magyar pavilon a 2011-ben elhunyt Makovecz Imre Kossuth- és Ybl-díjas építésznek, a magyar organikus építészet megteremtőjének szellemiségét tükrözi. Az épület, amelyet Makovecz egykori tanítványa és munkatársa, Csernyus Lőrinc tervezett, egy belső kupolából és egy külső burokból áll. Állandó kiállításának központi témája pedig hazánk gyógyvizei és termálvizei, valamint ezek jótékony hatása.

A magyar pavilont, amely azért is különleges, mert ez az egyetlen faszerkezetű épület az egész térségben, újságírók az idei világkiállítás 15 legizgalmasabb épülete közé választották.

A magyar pavilon a rendezvény 24 hetében várhatóan több mint 35 kulturális rendezvénynek ad majd otthont. A látogatók továbbá több száz magyar kézműves gasztronómiai termékkel is megismerkedhetnek.

Ez az első világkiállítás a közel-keleti, az afrikai és a dél-ázsiai régióban, illetve az arab világban.

A kiállításon 192 ország mutatkozik be, a szervezők 25 millió látogatóra számítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!