botrány

2019.12.03. 23:18

Tilos Mozart Requiemjét játszani a firenzei bazilikában

Paolo Bocci atya szerint a zeneszerző műve nem felel meg az adventi időszak légkörének.

A Santa Croce (Szent Kereszt) bazilika vezetője, c döntött így, aki áthelyezteti a minden évben december 5-én – Mozart születésnapján – megtartott koncertet egy kisebb terembe. Az előadáson a salzburgi zeneszerző zenéjét évente mintegy 1500 fős közönség hallgatta a székesegyházban.

Idén azonban Mozart Requiemjét és az Ave Verum Corpus című művet bemutató koncertet a felszentelt, történelmi Utolsó vacsora termébe (Cenákulumba) helyezik át, ahol csupán 300 fős közönség fér el. Az előadást minden évben az Opera Santa Croce alapítvány szervezi és a Firenzei Kamarazenekar adja elő Giuseppe Lanzetta karmester vezetésével.

A koncert ráadásul már nem lesz ingyenes. A nézőknek 10 eurós belépődíjat kell fizetniük, a bevételt jótékony célra fordítják.

Paolo Bocci szerint Mozart Requiemje nem felel meg az adventi időszak légkörének, ezért nem lehet előadni a bazilikában. Az atya cáfolta azokat a találgatásokat, melyek szerint azért akadályozná meg a bazilikabeli koncertet, mert Mozart szabadkőműves volt.

Bocci csak néhány hónapja vezeti a bazilikát, ahol már öt éve minden decemberben megszervezik a koncertet a zeneszerző emlékére.

Riccardo Muti sztárkarmester is szót emelt Bocci döntése ellen. „A szabadkőműves páholyok Mozart idejében egészen más jelentéssel bírtak, mint ma” – mondta a Corriere della Sera című milánói napilapnak adott interjújában. Kiemelte: hibának tartja, hogy nem adják elő a Requiemet a bazilikában, mivel a mű kultúránk egy univerzális értéke.

Tommaso Sacchi kultúráért felelős firenzei tanácsos is bírálta Bocci döntését. „Egy olyan zseni, mint Mozart, nem lehet vita tárgya. A Santa Croce Firenze egyik legrégebbi temploma, tele történelemmel és művészettel. A Requiemet az elmúlt években mindig nagy sikerrel mutatták ott be” – mondta Sacchi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!