Velencei Biennálé

2019.05.23. 17:00

Banksy is ellátogatott idén a városba (videó)

A rövid videóban egy arcát eltakaró ember látható, amint Velence egyik szegletében összeállítja a kilenc különböző méretű festményből álló installációt.

FILED - 08 May 2019, Italy, Venice: A street artist showing hi s works near St Marks' Square in Venice, Italy. Photo: Felix Hörhager/dpa

Forrás: AFP

Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP

Az Instagram oldalára szerdán feltöltött videó tanúsága szerint Velencében mutatta be legújabb installációját a street art rejtőzködő brit művésze, Banksy, aki ezúttal a nagy tengerjáróhajók és a lagúnák városának „viharos kapcsolatát” dolgozta fel.

„Saját standot állítok a Velencei Biennálén”

- írta Banksy a posztban, hozzátéve, hogy bár ez a világ legnagyobb és legmagasabb presztízsű művészeti seregszemléje, eddig őt még sohasem hívták meg.

A rövid videóban egy arcát eltakaró ember látható, amint Velence egyik szegletében összeállítja a kilenc különböző méretű festményből álló installációt. A Venice in Oil című alkotás egy hatalmas óceánjárót ábrázol, amely a Canal Grandén hajózik a gondolák között.

A helyi lakosok és a turisták meg-megállnak a kompozíció előtt, amely

egyikük szerint „még a biennálén látott alkotásoknál is szebb”.

Két rendőr végül – engedély hiányában – távozásra szólítja fel a titokzatos alakot, aki eltolja az összepakolt vásznakat, eközben felharsan egy háttérben elhaladó óceánjáró kürtje.

A nagy tengerjáróhajók az elmúlt 15 évben szaporodtak meg Velence környékén, párhuzamosan a turisták számának gyarapodásával, ami új munkalehetőségeket teremt ugyan, de egyre inkább nő az aggodalom amiatt, hogy a város képes-e elbírni az egyre növekvő turistaáradatot.

Az 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálé május 11-én nyílt meg a közönség előtt és november 24-ig várja az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!