alakul

2020.08.31. 23:12

Az áfacsökkentés jót tett a német fogyasztói árak alakulásának

Augusztusban éves bázison az energiaárak 6,3 százalékkal csökkentek.

Augusztusban a várakozásoknál gyengébben alakult a németországi infláció a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis előzetes adatokon alapuló hétfői jelentése szerint.

Az idén augusztusban a fogyasztói árindex éves bázison nem változott, 0,0 százalékon állt a Destatis előzetes adatai alapján, havi bázison pedig 0,1 százalékkal csökkent. Piaci elemzők 0,1 százalékos éves áremelkedést vártak augusztusra.

Az előző hónapban,

júliusban a fogyasztói árindex havi bázison 0,5 százalékkal csökkent, éves bázison 0,1 százalékkal mérséklődött.

A Destatis megállapítása szerint az infláció augusztusi alakulását nagymértékben befolyásolta a koronavírus-válság negatív gazdasági következményeinek tompítására bevezetett áfacsökkentés.

Augusztusban éves bázison az energiaárak 6,3 százalékkal csökkentek,

az élelmiszerárak 0,7 százalékkal emelkedtek, a szolgáltatások ára pedig 1,0 százalékkal ment fel.

Júliusban az energiaárak éves csökkenése 6,7 százalékos volt, az élelmiszerárak és a szolgáltatások árai pedig egyaránt 1,2 százalékkal mentek fel.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) augusztusban havi bázison a vártnak megfelelő 0,2 százalékkal csökkent a júliusi 0,5 százalékos havi csökkenés után, éves bázison pedig a várt 0,1 százalék emelkedés helyett 0,1 százalékkal csökkent a változatlan júliusi érték után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!