Bajban vannak

2023.02.27. 08:55

Új gazdaságpolitika nélkül Magyarország és Lengyelország is megelőzi Nagy-Britanniát

A Munkáspárt vezetője szerint a növekedési folyamatok változatlansága esetén a fejenkénti hazai össztermék értéke 2040-re Magyarországon és Romániában is magasabb lesz, mint Nagy-Britanniában.

Sir Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője beszédet mond a pártja által szervezett rendezvényen a University College London (UCL) Here East Campuson 2023. január 5-én Londonban

Forrás: Anadolu Agency/AFP

Fotó: Dinendra Haria

A legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője szerint új gazdaságpolitika nélkül több közép- és kelet-európai gazdaság, köztük Lengyelország és Magyarország is belátható időn belül megelőzheti Nagy-Britanniát.

Sir Keir Starmer hétfőn a londoni City pénzügyi központjában tart beszédet pártja gazdasági terveiről, majd vezető gazdasági szakértőkkel vesz részt kerekasztal-beszélgetésen a következő időszakban szükségessé váló brit gazdaságpolitikáról.

A rendezvényen mások mellett jelen lesz John Allan, a legnagyobb brit kiskereskedelmi üzlethálózat, a Tesco elnöke és Mark Carney, a Bank of England – a brit jegybank – előző kormányzója.

A Munkáspárt vezetője a beszédből előzetesen ismertetett részletek szerint kijelenti: a tizenhárom éve kormányzó Konzervatív Párt „a hanyatlás útjára” sodorta a brit gazdaságot, és ha az elmúlt időszak növekedési folyamatai nem változnak, 2030-ra Lengyelország lakossága az egy főre jutó hazai össztermék (GDP) mércéjén mérve jobban él majd, mint a britek.

A Munkáspárt által összeállított, világbanki adatokra alapozott elemzés szerint – amelyekből Starmer hétfői beszédében idéz – a fejenkénti brit GDP-érték 2010 és 2021 között éves átlagban 0,5 százalékkal emelkedett reálértéken számolva, Lengyelországban ugyanakkor évente átlagosan 3,6 százalékkal, Magyarországon 3 százalékkal, Romániában 3,8 százalékkal nőtt az egy lakosra jutó hazai össztermék ugyanebben az időszakban.

Mindez azt jelenti, hogy ha e folyamat tartósnak bizonyul, a következő évtized kezdetére a britek fejenként átlagosan 500 fonttal (216 ezer forinttal) lesznek szegényebbek az egy főre jutó éves GDP-érték alapján, mint a lengyelek – hangsúlyozza előadásában a brit Munkáspárt vezetője.

Starmer – aki pártjának miniszterelnök-jelöltje is – hozzáteszi, hogy ugyanezen növekedési folyamatok változatlansága esetén a fejenkénti hazai össztermék értéke 2040-re Magyarországon és Romániában is magasabb lesz, mint Nagy-Britanniában.

A brit gazdaság a világ legfejlettebb ipari gazdaságaihoz képest már most lemaradásban van.

A brit statisztikai hivatal (ONS) minapi adatsora szerint a brit GDP-érték 2022 negyedik negyedévében 0,8 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2019 azonos időszakában, vagyis a nagy-britanniai koronavírus-járvány megfékezésére 2020 márciusától elrendelt országos korlátozások előtti utolsó teljes negyedévben.

Az ONS elemzése szerint ez egyben azt is jelenti, hogy egyedül Nagy-Britannia nem hozta még be a koronavírussokk okozta gazdasági veszteséget a hét vezető ipari gazdaság csoportjának (G7) azon hat országa közül, amelyben ez az összehasonlító adat ismert.

A brit statisztikai hivatal kimutatása szerint az Egyesült Államok hazai összterméke 5,1 százalékkal, Kanadáé 3,5 százalékkal, Franciaországé 1,2 százalékkal, Németországé 0,2 százalékkal, Olaszországé 1,8 százalékkal meghaladja a járvány előtti szintet.

Japán esetében még nem ismeretes ez az adat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!