Elhibázott politika

2022.09.30. 13:30

Önpusztítók az Európai Unió intézkedései

Folyamatosan nyomást gyakorolnak a német ellenzéki pártok a szövetségi kormányra. Egyesek azt mondják, hogy a kancellárnak nem kellene támogatnia az EU-s szankciós politikát, mert a gazdasági háború értelmetlennek és hasztalannak bizonyult. Egy másik párt szerint pedig a kormánynak világosabban kellene beszélnie a segítségnyújtás terén, mert egyetlen számlát sem lehet homályos ígéretekkel kifizetni – írja a V4NA.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Úgy tűnik, hogy az Európai Unió kifogyott az új ötletekből, hogy miként kezelje Oroszországot: az orosz fegyveres erők részleges mozgósítása után az EU külügyminiszterei a már megszokott ötlethiánnyal reagáltak, és elfogadták a nyolcadik szankciócsomagot Oroszország ellen – idézi fel az Alternatíva Németországért (AfD) ellenzéki párt a közleményében, majd megjegyzi, hogy a korábbi szankciók már bebizonyították, hogy értelmetlenek és nem működnek, az oroszok helyett ráadásul az európaiak, köztük „a németek szenvednek az önpusztító szankcióktól”. Az AfD emlékeztet arra, hogy

az energiaárak 35,6 százalékkal, az élelmiszerárak pedig 16,6 százalékkal emelkedtek augusztusban az előző évhez képest. Egyik vállalat a másik után kénytelen fizetésképtelenséget jelenteni, miközben az államadósság egyre nagyobb mértékben fenyeget. És Oroszország? A szankciók ellenére kiválóan üzletel, és örül a Gazprom-csoport rekordnyereségének. Kell ennél többet tudnunk?

– teszi fel a kérdést a német jobboldali párt, amely szerint a német szövetségi kormány – élén Annalena Baerbock zöldpárti külügyminiszterrel inkább csak elmélyíti a konfliktust, ahelyett, hogy a párbeszédre és a béke elősegítésére törekedne – írja cikkében a V4NA.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió pártszövetsége is éles kritikát fogalmazott meg a kormány cselekvőképtelensége miatt. A CDU/CSU parlamenti frakciója szerint „A Made in Germany” a tét. Úgy vélik, a szövetségi kormánynak végre be kell mutatnia egy átfogó koncepciót a biztonságos és megfizethető energiára és az új gazdasági erőre, és nincs helye több ígéretnek, sem próbálkozásnak.

A szövetségi kormánynak végre fel kell ébrednie. Melyik vállalat lesz képes hosszú távon fenntartani magát a rekord energiaárak mellett? A gázmegtakarítás együtt jár a termelés visszafogásával, az áthelyezésekkel és a munkahelyek megszűnésével. A gázellátási válság a villamosenergia-piacot is elérte. Az árak az egekbe szöknek. Hol van a Scholz úr által a választási kampányban megígért 4 centes ipari áramár?

– tette fel a kérdést Julia Klöckner, a CDU/CSU frakció gazdaságpolitikusa, majd kiemelte hogy a javaslataik már hetek óta a parlament előtt vannak:

a három atomerőműnek tovább kell működnie, a gázadót el kell törölni, a vállalatok számára energia alapárat kell megállapítani, és átfogó kompenzációt kell nyújtani. Ezenkívül a támogatásnak végre el kell jutnia a magas energiaköltségek által különösen érintett vállalatokhoz és vállalkozásokhoz

– sorolta Klöckner és hangsúlyozta, hogy „homályos ígéretekkel nem lehet számlákat fizetni”. Friedrich Merz frakcióvezető is sokkal világosabb kormányzást követel az szociáldemokratákból, a zöldpártiakból és a liberálisokból álló koalíciótól.

A vállalkozásoknak és a magánszemélyeknek végre tisztán kellett látniuk az energiabiztonságot és az energiaköltségeket, mert a problémák egyre nagyobbak. Lehetnek nehéz üzenetek, de egyértelműségre van szükség

– jelentette ki Merz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!