Világpiac

2022.06.02. 12:50

Csökken az olajár

Csökkent a kőolaj ára a világpiacon csütörtök reggel a Financial Times (FT) című lapnak arra az értesülésére, hogy Szaúd-Arábia kész növelni a kitermelést abban az esetben, ha a szankciók miatt jelentősen visszaesne az orosz olajtermelés.

Egy forrás azt mondta a Financial Timesnak, hogy 

 Szaúd-Arábia tisztában van a kockázatokkal, és nem érdeke elveszíteni az olajárak feletti ellenőrzést.

Percekkel reggel 8 óra előtt az északi-tengeri Brent olajfajta ára hordónként 1,49 dollár (1,32 százalék) csökkenéssel 114,80 dolláron állt.
A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a kartellen kívüli nagy olajtermelők informális szövetsége, az OPEC+  szakértői szerdai ülésükön napi 1,4 millió hordóra csökkentették a 2022-ben várható olajtöbblettel kapcsolatos várakozásukat az egy hónappal korábban prognosztizált napi 1,9 millió hordóról.
Csütörtökön először az OPEC+ miniszteri monitoring bizottságának ülésére, majd egy teljes körű miniszteri ülésre kerül sor.
 Az FT egyik forrása szerint Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek vizsgálják annak lehetőségét, hogy már csütörtökön ismertessék termelésnövelési szándékukat, de a kérdésben még nem született végleges döntés.

Az orosz statisztikai hivatal csütörtökön közölte, hogy 

az áprilisi orosz kőolaj és gázkondenzátum-termelés 41,1 millió tonna volt, ami 11,5 százalékkal kevesebb a márciusinál, és 4,1 százalékkal elmarad a tavaly áprilisi szinttől.

 

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock) 

Címkék#olajárak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!