Ökogazdálkodás

2022.01.23. 19:12

Brutálisan nőtt a német bioélelmiszerek forgalma

A bioélelmiszerek forgalma Németországban az elmúlt években folyamatosan nőtt, 2020-ban 22 százalékkal bővült és elérte a 15 milliárd eurót.

Az Egyesült Államok után Németország a világ második legnagyobb bioélelmiszer-piaca. A bioélelmiszerek forgalma Németországban az elmúlt években gyorsan nőtt, és 2020-ban elérte a 15 milliárd eurót – mutat rá friss jelentésében az Egyesül Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA). Ez az Európai Unió teljes bioélelmiszer-értékesítésének több mint egyharmadát jelenti, és a teljes németországi élelmiszer-értékesítés 6,4 százalékát – írja az Agrokép.

 

A lezárások átalakították a vásárlói szokásokat

 

A COVID-19 világjárvány idején, pontosan 2020-ban a német fogyasztók 22 százalékkal több bioterméket vásároltak. A fogyasztók élelmiszer-vásárlásait érintő elmozdulás jól tükrözi, miként mozdultak el az emberek az élelmiszer-szolgáltatói szektorból az élelmiszer-kiskereskedelmi szektor irányába a kormányzati járványintézkedések eredményeként. Ezek ugyanis magukban foglalták az éttermek, szállodák és egyéb vendéglátóipari egységek bezárását és egyben az otthoni munkavégzés előretörését. Ezek a bezárások és a munkakörülmények megváltozása azt jelentette, hogy a fogyasztók általában több élelmiszert vásároltak a kiskereskedelmi egységekben. Ennek a tendenciának a részeként a biotermékek eladási számai is növekedtek.

 

A Bund Oekologische Lebensmittelwirtschaft (BÖLW), a német bioélelmiszer-termelők, -feldolgozók és -kereskedők ernyőszervezete szerint, a német vásárlók több bioélelmiszert vásároltak az összes értékesítési helyen, a legnagyobb fellendülést az „egyéb kiskereskedelmi helyeken” tapasztalták. Kimagasló, 35 százalékos növekedés volt az egészséggel foglalkozó élelmiszerüzletek és mezőgazdasági boltokban, online kiskereskedőknél (beleértve a szállítási szolgáltatásokat is), heti piacok, pékek, és a henteseknél. Virágzó üzletet vittek a közvetlen forgalmazók és az online kiskereskedők is; a bio előfizetéses dobozok (ládák) a különböző zárlatok során az év során a végsőkig feszítették a határaikat. A legjobban eladott termékek a biohús, a liszt, a gyümölcsök és a zöldségek voltak, nagyjából 70 százalék körüli növekedési mutatókkal, ezt követte a 25 százalék körüli bővülést mutató baromfi és gyümölcs. A bioszegmens a teljes élelmiszerpiac növekedési ütemének mintegy kétszeresét érte el.

 

Egyre többen és nagyobb területen folytatnak biogazdálkodást

 

A biogazdálkodás Németországban 35 413 gazdaságot foglalt magában 2020-ban, és 4 197 737 hektár földterületet fedett le. A a bioélelmiszerek és -italok rekordértékesítésének köszönhetően sokkal több gazdaság és élelmiszeripari vállalat ragadta meg a lehetőséget a biogazdálkodásra. A BÖLW szerint Németország mezőgazdasági területének 10,2 százaléka volt a biogazdálkodók kezében volt, míg a földterület 5,3 százalékos növekedése 2020-ban további 209 866 hektárnyi biogazdálkodást eredményezett.

 

Németországban minden nyolcadik gazdálkodó biogazdálkodóvá vált, és ez a szám folyamatosan növekszik. Bár a biogazdálkodás Németországban növekszik, a hazai termelés nem képes kielégíteni a keresletet, ami a behozatal mennyiségének (és értékének) növekedéséhez vezetett. Az USDA szerint egyelőre a 2020-ban bekövetkezett rekordszintű emelkedés a biotermékek fogyasztásában úgy tekinthető, mint egy a világjárványnak köszönhető kivétel. A bioszektor azonban az előrejelzések szerint 2021-ben is növekedett. A FAS Berlin a járvány előtti évekhez hasonló, mérsékeltebb növekedést vár.

 

A bioélelmiszerek kereskedelmi hálózata

 

A bioélelmiszerek értékesítése Németországban a hagyományos élelmiszer-kiskereskedelmi vállalatok, például az élelmiszerüzletek és a bioélelmiszer-szaküzletek között oszlik meg. A bioélelmiszer-értékesítés növekedésének fő mozgatórugója az elmúlt években a a bioboltok terjeszkedése volt. A hagyományos élelmiszer-kiskereskedelem a bioélelmiszerek értékesítésének 60 százalékát teszi ki. A másik 40 százalékot pedig a biokiskereskedelmi üzletek és a szaküzletek, például pékségek, hentesek adják, gyümölcs- és zöldségboltok, szabadtéri piacok, illetve közvetlen értékesítés a gazdaságból. Szemben a hagyományos élelmiszer-kiskereskedelmi piaccal a bioélelmiszer-kiskereskedelmi ágazat nem konszolidált, nem koncentrált és nem telített. Becslések szerint Németországban több mint 2400 bioélelmiszer-kiskereskedelmi üzlet működik.

Borítóképünk illusztráció. (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!