autóipar

2021.01.31. 13:32

A Toyota adta el a legtöbb autót tavaly

A Toyota Motor adta el a legtöbb autót tavaly a világon, négy év után került ismét az élre, leszorítva az addigi listavezető Volkswagen-csoportot.

A Toyota-csoport, amelybe a Daihatsu Motor és a Hino Motors is beletartozik, 9 millió 528 járművet értékesített 2020-ban, ami 11,3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A második helyre visszacsúszott Volkswagen 9 millió 305 ezer járművet adott el, 15,2 százalékkal kevesebbet mint 2019-ben.

Világszerte megsínylette a pandémiát az autóipar, de a Toyota ellenállóbbnak bizonyult, mert Japánt és az ázsiai térséget általában kevésbé érintették a lezárások, mint Európát vagy az Egyesült Államokat.

A cégcsoport eladásai Kínában 10,9 százalékkal, mintegy 1,8 millióra nőttek, legnagyobb piacán, az Egyesült Államokban ugyanakkor az eladott járműveinek a száma 11,3 százalékkal csökkent.

A Toyota azt közölte, hogy az értékesített elektromos autók aránya 23 százalékra emelkedett a 2019. évi 20 százalékról.

Tavaly a Toyota 9,2 millió autót gyártott, 14,1 százalékkal kevesebbet a 2019. évinél, mert a koronavírus-járvány miatt gyáraiban hosszabb-rövidebb időre le kellett állítani a termelést világszerte.

Az értékesített járművek száma alapján csaknem hét évtizeden át a ranglistát az amerikai General Motors vezette, amelyet 2008-ban taszított le a trónról a Toyota.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!