Energia

2020.12.15. 15:44

Koszovó levált a szerb elektromos hálózatról

Koszovó levált a szerb elektromos hálózatról, ezentúl Albániából kap áramot – közölte kedden az albán és a koszovói sajtó.

Az átállás hétfőn történt egy ünnepélyes ceremónia keretében, amelyen Edi Rama albán miniszterelnök és távkapcsolással Avdullah Hoti koszovói kormányfő vett részt.

Az albán hálózathoz történő csatlakozással a KOSTT koszovói energiaszolgáltató vállalat az európai elektromos átvitelirendszer-üzemeltetők hálózatának (ENTSOE-E) hivatalos tagja lett. Korábban a szerb hálózat részeként nem rendelkezett ezzel a státusszal.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, ám Belgrád ezt nem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. Bizonyos gazdasági együttműködés azonban a függetlenné válását követően is fennmaradt, így a többi között Koszovó a szerb elektromos hálózat része maradhatott egészen mostanáig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!