értékelt teljesítmény

2020.09.09. 14:50

Felminősítette a budapesti Nemzetközi Beruházási Bankot a Fitch Ratings

A hitelminősítő „A-” szintűre javította a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) eddigi „BBB+” szintű besorolását.

A felminősítéssel a Fitch a bank Európai Unión belüli műveleteinek folyamatban lévő diverzifikációjára reagált. A hitelminősítő pozitívan értékeli az NBB átfogó stratégiáját – közölték, és megjegyezték, a bank hitelezési műveleteiben és részvényesi struktúrájában a hitelek nagyobb hányadát összpontosítja a régióra, és növeli az európai részvényesek arányát a bankon belül.

A Fitch pozitívan értékelte, hogy a hitelek és garanciák átlagos minősítése „B+” szintről „BB-” besorolásra javult 2020 első felében, a folyamatosan az európai uniós hitelfelvevőkre fókuszáló hitelezési folyamatoknak köszönhetően – közölte az NBB.

Másfelől a Fitch pozitívan értékelte a bank alacsony, 1,5 százalékos nemteljesítő hitelállományát, az 5 legnagyobb kitettség alapján mért alacsony koncentrációs kockázatát, valamint a részvényesek azon ígéretét is, miszerint 2022-ig folytatják az intézmény támogatását friss tőkével. Kedvezőnek tartják az NBB erős likviditási pufferét és a finanszírozási források növekvő diverzifikálását is – írták.

A közleményben kiemelik:

az NBB lett az egyetlen olyan multilaterális fejlesztési bank, amelyet 2020-ban felminősítettek a bank strukturális fejlődésének és a Covid-19 válsággal szembeni ellenálló képességének köszönhetően.

A felminősítés eredményeképpen az NBB nemzetközi hitelminősítései jelenleg az „A” kategóriába tartoznak; a Fitch, az S&P és a Moody's „A-”, az Orosz Analitikai Hitelminősítő Ügynökség (ACRA) „A” kategóriába sorolja az intézményt.

Az 1970-ben alapított, a vállalkozások finanszírozására és a tagállamok infrastrukturális fejlesztésére összpontosító Nemzetközi Beruházási Banknak 9 európai és ázsiai ország, köztük Magyarország a tulajdonosa. Az NBB 2019-ben költözött Budapestre. Tavaly, év végén az NBB már több mint 170 szervezetet és intézményt tudhatott befektetői között – bankokat, nyugdíjalapokat, biztosítótársaságokat -, többek között Ausztria, Bulgária, Horvátország, Csehország, Németország, Hollandia, Magyarország, Moldova, Románia, Oroszország és az Egyesült Királyság területéről. Az NBB befizetett tőkéje elérte a 375,8 millió eurót idén az első fél évben.

A bank hosszútávú finanszírozásának volumene 2020. június 30-án 970,9 millió euró volt, amiből 889,7 millió eurót kötvények, 81,2 millió eurót pedig egyéb források tettek ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!