index

2020.02.06. 11:06

Tovább emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak

Januárban már a negyedik egymást követő hónapban nőttek a világpiaci élelmiszerárak, ezúttal elsősorban a növényi olajok, a cukor és a szemes termények drágulása miatt.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által számított januári árindex decemberhez képest 0,7 százalékkal (1,3 ponttal), 182,5 pontra nőtt.

A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Januárban a szemes termények ára novemberhez képest 2,9 százalékkal (4,8 ponttal) 169,2 pontra, 2018 májusa óta legmagasabb szintre emelkedett.

A növényi olajok árindexe 7 százalékkal (11,6 ponttal) hároméves csúcsra, 176,3 pontra, a cukoré 5,5 százalékkal (10,4 ponttal) 2017 decembere óta a legmagasabb szintre, 200,7 pontra, a tejtermékeké pedig 0,9 százalékkal (1,8 ponttal) 200,6 pontra nőtt.

A húsfélék árindexe januárban 4 százalékkal (7,5 ponttal) 182,5 pontra süllyedt és ezzel egy 11 hónapig tartó folyamatos növekedési trend szakadt meg.

Tavaly az árindex átlagosan 171,5 pont volt, 1,8 százalékkal magasabb, mint 2018-ban, de 25 százalékkal alacsonyabb a 2011. évi csúcsnál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!