Szakmai tudás

2019.08.28. 11:22

Magyar aranyérem született a 45. WorldSkills versenyen

A magyar csapat tagjai pedig tizenegy Kiválósági Érmet kaptak a szakmájukban elért, átlag feletti teljesítményéért.

Forrás: MKIK

Aranyérmet szerzett Simon Krisztián bútorasztalos a szakmák világversenyén Kazanyban, a 45. WorldSkills rendezvényen.

Az országok közötti versenyben Magyarország az éremtáblázat első harmadában, a 20. helyen zárt, ami az eddigi legjobb eredménye.

A 45. WorldSkills zárórendezvényén Vlagyimir Putyin orosz elnök köszöntötte a résztvevőket. Közölte: Oroszország kész együttműködni a szakképzés globális fejlesztésében, annak érdekében, hogy a fiataloknak minél több lehetőséget teremtsenek.

Az orosz elnök méltatta a WolrdSkills mozgalmat, amelynek Oroszországban is ösztönző hatássa van a szakképzésre, és megemlítette, hogy 2022-ben Szentpéterváron rendezik meg az EuroSkills versenyt.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a magyar versenyzők szereplését az MTI-nek úgy értékelte, hogy ismét bizonyították szakmai tudásukat.

Az elért eredmények azt mutatják, hogy a fiatal magyar szakemberek teljesítménye a gazdaság valamennyi területén jó, a hagyományos szakmákban éppen olyan sikeresek, mint az informatikában vagy a webtechnológiában – tette hozzá.

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára közölte: Magyarország nagyon jól teljesített a versenyen, fantasztikusan szerepelt a magyar csapat.

Várakozáson felülinek nevezte, hogy ilyen erős mezőnyben sikerült egy aranyérmet és tizenegy kiválósági érmet szerezni. Az országok jelentős része éveken keresztül csak erre a versenyre készíti fel fiataljait. A magyar versenyzők a kiválasztást követően fél évet készültek, ez alatt kifejezetten a szakmára koncentráltak, kevésbé a pszichológiai tényezőre.

A kazányi WordlSkills versenyen a szakmai tudás hozta meg az eredményt, a magyar versenyzők nagyon erős mezőnyben állták meg a helyüket – mondta Pölöskei Gáborné.

Kiválósági Érmet vett át Orosz Nikolett az ápolás és gondozás szakmában, Fekete Martin épületasztalos, Simon Olivér festő, Nagy Nikolett fodrász, Mészáros Bálint informatikai rendszerüzemeltető, Homokay Ádám és Stummer Gergő, a kertépítő csapat tagja, Balogh Krisztián kőfaragó, Cságoly Laura szépségápoló, Krehely István villanyszerelő, Török Balázs Máté víz-, gáz- és fűtésszerelő, Balogh Ákos webtechnológiai szakember.

Augusztus 23-26. között 63 országból, régióból 1354 fiatal szakember versenyzett 56 szakmában a Kazany Expón kialakított helyszíneken, a magyar csapat 22 szakmában 24 versenyzőt indított.

A szervezők tájékoztatása szerint a versenyt 3500 önkéntes segítette, a verseny helyszínét mintegy 250 ezer látogató kereste fel főleg Oroszországból.

Borítókép: Simon Krisztián bútorasztalos a szakmák világversenyén Kazanyban, a 45. WorldSkills rendezvényen nyert aranyérmével

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!