Árfolyam-politika

2018.04.16. 16:46

Trump devizaleértékelési praktikákkal vádolja Kínát és Oroszországot

Szerinte elfogadhatatlan, hogy miközben az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve emeli a kamatokat, Oroszország és Kína leértékeli fizetőeszközét.

Donald Trump a Twitteren közzétett üzenetében kelt ki a két ország ellen, rámutatva, hogy miközben az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve emeli a kamatokat, Oroszország és Kína leértékeli fizetőeszközét.

„Oroszország és Kína devizaleértékelési játszmát folytat, miközben az Egyesült Államokban emelik a kamatokat. Elfogadhatatlan!” – áll a Twitter-bejegyzésben.

Trump a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok között tartja számon a versenyelőnyt eredményező leértékelést. Ha egy ország devizájának árfolyamát mesterségesen alacsonyan tartják, az exportelőnyt eredményez a vetélytársakkal szemben. A magasabb amerikai kamatok általában növelik a dollár értékét, ami viszont megdrágítja az amerikai vállalatok exportját.

Azóta, hogy Donald Trump elnök 2017 januárjában hivatalba lépett, a dollár jelentősen gyengült a legtöbb devizával szemben, így a jüanhoz képest, mi több, az Oroszországot sújtó újabb szankciók bevezetéséig, a múlt hétig, a rubelhez képest is.

Tavaly január 20-a óta a dollár értékének 8,6 százalékát veszítette el a jüannal szemben. A rubelhez képest április 6-ig, az új büntetőintézkedések bejelentéséig nagyjából 4 százalékkal gyengült az amerikai deviza, azután viszont két nap alatt 4,5 százalékos nyereségbe került.

A hat főbb devizával szemben kalkulált dollárindex értéke 11,2 százalékkal csökkent tavaly január 20. óta.

Az amerikai pénzügyminisztérium az Egyesült Államok nagyobb kereskedelmi partnereinek makroökönómiai és árfolyam-politikájáról készített, pénteken közzétett szokásos féléves jelentésében ismét tartózkodott attól, hogy bármelyik nagy kereskedelmi partnert a devizaárfolyamot manipuláló országok közé sorolja.

A jelentésben nem tettek említést az elnök azon közelmúltbeli fenyegetéséről, hogy pótlólagos vámokat vetnek ki Kínából importált termékekre a szellemi tulajdonjogok megsértése miatt, sem az Egyesült Államokban eszközölt kínai beruházások tervezett korlátozásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!