Stephen King is méltatta

2018.06.29. 11:03

Meghalt a legendás amerikai sci-fi író, Harlan Ellison

Nyolcvannégy éves korában meghalt Harlan Ellison, az elmúlt évtizedek egyik legtermékenyebb amerikai írója, a sci-fi mestere, A fiú és kutyája című világhírű novella írója - jelentette be csütörtökön Bill Schafer, az író Subterranean Press kiadójának szerkesztője.

Copyright 2006 by Galen A. Tripp

Több mint félévszázados írói karrierje alatt Ellison mintegy 50 könyvet és több mint 1400 esszét, cikket, film-és televíziós forgatókönyvet írt.

Bár sci-fi íróként volt közismert – elnyerte a műfaj egy tucat Hugo- és Nebula-díját -, Ellison számos más műfajban is otthon volt. Forgatókönyveiért többször is megkapta az az amerikai Írók céhének díját, köztük az eredeti Star Track-sorozat egyik epizódjának forgatókönyvéért.

„Harlan Ellison – az amerikai esszéirodalomban nem volt és nem is lesz hozzá hasonló” – emlékezett róla Stephen King Twitter-üzenetében.

Az amerikai szerző műveit tucatnyi nyelvre lefordították, az 1969-ben írt A fiú és kutyája – amely a nukleáris háború által elpusztított világot mutatja be – magyarul is megjelent.

Az 1934-ben Clevelandben zsidó családban született írónak gyermekkorában sok megaláztatást kellett elviselnie. Tanulmányait az Ohiói Állami Egyetemen abba kellett hagynia, mert kezet emelt egy tanárra, aki azt mondta róla, hogy nincs tehetsége az íráshoz. A katonai szolgálat után kezdődött írói karrierje. Írásai gyakran harciasok, disszonánsak voltak, csakúgy mint magánélete. Ellenezte hazája részvételét az indokínai háborúban, harcolt a polgárjogokért.

Borítókép: Wikimedia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!