rákkeltő rágókeverék

2018.02.14. 16:54

Két év börtönre is ítélhetik Pierce Brosnant

A színészt azzal fenyegetik az indiai hatóságok, hogy megbüntetik, ha nem magyarázza meg, miért reklámozott rákkeltő terméket.

Irish actor and ambassador of Speake-Marin to "Le carre des horlogers" Pierce Brosnan poses during the "Salon International de la Haute Horlogerie" (SIHH) professional fair in fine watchmaking in Geneva on January 16, 2017. / AFP PHOTO / OLIVIER VOGELSANG

Forrás: AFP

Fotó: Olivier Vogelsang

Pénzbírsággal vagy kétévi börtönnel fenyegetik Pierce Brosnant az indiai hatóságok, mivel a brit színész másfél éve egy egészségkárosító terméket reklámozott helyi hirdetésekben – adta hírül szerdán a The Guardian.

Az újdelhi hatóságok hivatalosan és a közösségi médián keresztül is eljuttatták megkeresésüket a színészhez. Mint írták,

amennyiben Brosnan nem magyarázza meg, hogy miért vett részt a kampányban, pénzbüntetéssel vagy kétévi börtönbüntetéssel is sújtható.

Brosnan a hirdetésekben egy indiai rágókeverék-márkát, pan masalát népszerűsített, amelynek különböző összetevői vannak, némelyik dohányt, citromot, fűszereket és magokat is tartalmaz. De akad köztük olyan, amelyben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által rákkeltőnek nyilvánított diófélét találtak.

Az a pan masala, amelyet Brosnannal hirdettek, nem tartalmaz dohányt, de a márkának vannak olyan termékei, amelyben a rákkeltőnek tartott dióféle, a supari megtalálható. A népszerű rágcsa kedvelőit jó fel lehet ismerni, mivel az jellegzetesen vörösre színezi a fogaikat.

A kampányt a vásárlók felháborodása miatt felfüggesztették.

Brosnan kijelentette: mélyen megdöbbentette és elszomorította, hogy az arcképét egy potenciálisan káros termék reklámozására használták. A színész leszögezte, hogy

a hirdetés készítésekor úgy tudta, hogy egy természetes alapanyagokból készült szájfrissítőt és fogfehérítőt reklámoz, amely sem dohányt, sem más káros anyagot nem tartalmaz.

Hozzátette: a Pan Bahar vállalat, amelynek számára a hirdetés készült, manipulálta a hirdetéseket és őt az egész terméklánca népszerűsítésére használta.

Brosnan emlékeztetett arra, hogy feleségét, lányát és számos barátját is rákbetegség miatt veszítette el, már csak ezért is elkötelezetten támogatja a nők egészséggondozását és az olyan kutatásokat, amelyek javítják az emberek egészségét és enyhítik a szenvedést.

A Pan Bahar tagadta, hogy félrevezette volna Brosnant és hangsúlyozta, hogy a hirdetett termék szájfrissítő és nem lehet kapcsolatba hozni a rágni való dohánnyal.

Borítókép: AFP PHOTO / OLIVIER VOGELSANG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!