Különleges megbízott

2018.01.28. 22:06

A szíriai helyzet megoldását sürgeti Angelina Jolie

A szíriai polgárháború politikai megoldását sürgette Angelina Jolie filmsztár, aki az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának különleges megbízottjaként látogatott el vasárnap egy szíriai menekültek számára létrehozott jordániai menekülttáborba.

United Nations refugee agency special envoy Angelina Jolie visits Jordan's Zaatari camp for Syrian refugees on January 28, 2018. / AFP PHOTO / Khalil MAZRAAWI

Jolie hangsúlyozta, hogy a „humanitárius segítség nem hozhat hosszú távú megoldást” a kérdésben.

A színésznőt gyermekek hada vette körül a Zaatari menekülttáborban, amely alig egy órányi autóútra esik a szíriai határtól. Jolie ötödik alkalommal látogatott el Jordániába.

„Szívszaggató visszatérni Jordániába és látni, hogy milyen hatalmas nehézségekkel és traumákkal küzdenek a nyolcadik éve tartó polgárháború szíriai menekültjei” – mondta el az ENSZ által indított programban résztvevő menekült családokkal és kamaszlányokkal találkozva. A híresség hozzáfűzte, hogy „nagyon büszke” rájuk, és dicsérte kitartásukat.

Jordániában, Libanonban és más szomszédos országokban csaknem 5,5 millió szíriai menekült él. Jolie szerint a túlterhelt befogadó országok vendégszeretete példamutató.

A sztár kiemelte, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága tavaly csupán a szükséges finanszírozás felét kapta meg a szíriai válság kezelésére, idén pedig még csupán a támogatás hét százaléka érkezett meg a szervezethez.

Csak egy életképes politikai rendezés teremthet a menekültek számára olyan körülményeket, hogy hazatérhessenek otthonaikba. Olyan megállapodás, amely véget vet az emberi szenvedésnek és a befogadó országok túlterheltségének – fejtette ki Jolie.

Jordániában az ENSZ adatai szerint több mint 650 ezer regisztrált szíriai menekült él. A Zaatari menekülttáborban 78 ezren laknak.

Borítóképünkön Angelina Jolie a menekülttáborban. Forrás:  AFP / Khalil Mazraawi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!