velük és ellenük

2018.01.31. 17:31

Hazánkba is ellátogat a Pussy Riot

Budapestet is érinti legújabb projektjével a Pussy Riot. Az orosz feminista punkrockegyüttes és aktivista csoport performansza március 12-én az Akvárium Klub NagyHalljában látható – közölték szerdán a szervezők.

A szokatlan helyszíneken tartott villámcsődületeiről híres polgárpukkasztó csapat 2011 márciusában alakult, gerilla akcióival társadalmi problémákra szeretné felhívni a figyelmet. Zenés performanszaik gyorsan meghódították a világhálót. Magyarországon eddig egyszer jártak, akkor egy beszélgetésen vettek részt a Sziget fesztiválon.

Fellépéseik nagyon megosztóak, rengetegen követik őket, és legalább ennyien ellenzik működésük.

Botrány, ami a népszerűséghez vezetett

A Pussy Riotból Marija Aljohinát, Nagyezsda Tolokonnyikovát és Jekatyerina Szamucevicset 2012 februárjában egy Putyin-ellenes performansz közben az orosz rendőrség letartóztatta; Aljohinát és Tolokonnyikovát a bíróság két év börtönre ítélte, a vád szerint „vallási gyűlölet által motivált garázdaságot” követtek el:

a moszkvai Megváltó Krisztus Székesegyházban maszkot viselve, gitárokkal “imádkoztak” a Szűzanyához, hogy űzze el Vlagyimir Putyint.

Másodfokon Jekatyerina Szamucevics büntetését felfüggesztették, a többiekét helybenhagyták. A börtönből csak a szocsi olimpia előtt meghirdetett amnesztiának köszönhetően szabadulhattak 2013 decemberében.

Akkor az orosz kormányfő, Dmitrij Medvegyev ugyan sokallta a rájuk kiszabott büntetést, de nem titkolta, hogy „felfordul a gyomrom attól, amit tettek, a kinézetüktől, és attól a hisztériától, amely körülveszi mindazt, ami történt”.

Az akkori incidens óta is számtalanszor kerültek összetűzésbe a törvénnyel, noha soha nem fajultak eddig az események. Tavaly augusztusban a zenekar két tagját őrizetbe vették, amiért nem engedélyezett szolidaritási akciót tartottak a terrorvádakkal bebörtönzött Oleh Szencov krími ukrán filmrendező támogatására. Marija Aljohina és Olga Boriszova egy „Free Sentsov!” (Szabadítsátok ki Szencovot!) feliratú plakátot függesztett ki egy Szencov közeli hídon. Néhány órával később azonban szabadon engedték őket, mivel a rendőrség őrizetbe vételükkor állítólag rosszul töltött ki iratokat. Az ügyükben eljáró bíró ezt megállapította, és elrendelte szabadlábra helyezésüket.

A legfrissebb formáció

2016-ban Aljohina és a zenei producer Alekszander Cseparuhin belekezdett egy új projektbe Pussy Riot Theatre címmel, amelynek alapját Aljohina Riot Days című könyve adta. Ezzel a performansszal érkeznek idén tavasszal Budapestre. Az előadáson a tagok közül négyen lesznek színpadon, két férfi és két nő: a Pussy Riot-os Marija Aljohina és Kiril Maseka mellett egy másik orosz punkegyüttes, az AWOTT (Asian Women on the Telephone) duója, a vokalista-basszusgitáros Nasztya és a szintetizátoros Max.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!