elnyomott kisebbség

2017.09.04. 17:54

Malala egy másik Nobel-békedíjast bírált

Azért tette, mert míg az Arakáni Rohingja Üdvhadsereg (ARSA) azt állítja, hogy a rohingják lábbal tiport jogait védelmezi, Aung Szan Szú Kjí hallgat, pedig a halottak száma már legalább 400.

A fiatal Nobel-békedíjas Malala Jusafzai hétfőn bírálta Aung Szan Szú Kjít, az ugyancsak Nobel-békedíjas egykori ellenzéki politikusból lett mianmari vezetőt azért, ahogyan a rohingja moszlim kisebbség tragédiáját kezeli.

„Valahányszor csak nézem a híreket, megszakad a szívem a mianmari rohingja muszlim kisebbség szenvedései láttán”

- írta a közel 850 ezer követő által olvasott Twitter-oldalán a pakisztáni lány.

Míg az Arakáni Rohingja Üdvhadsereg (ARSA) azt állítja, hogy a rohingják lábbal tiport jogait védelmezi, Aung Szan Szú Kjí hallgat, pedig a halottak száma már legalább 400. Csupán a sajtószolgálata tesz közzé tíz napja fényképeket a rendvédelmi szervek halálra késelt tagjairól, valamint csípős megjegyzéseket a nemzetközi sajtónak címezve, amelyet azzal vádolnak, hogy nem nevezi rendszeresen „terroristáknak” a rohingja támadókat.

Aung Szan Szú Kjí hétfőn találkozott Retno Marsudi indonéz külügyminiszterrel, akit azért küldtek Mianmarba, hogy próbáljon meg nyomást gyakorolni a vezetésre. A találkozóról csak néhány fotót tettek közzé, szó sem esett a több tízezer menekültről vagy a hadseregnek tulajdonított erőszakcselekményekről.

„Azonnal véget kell vetni az erőszaknak és a humanitárius válságnak” – hangsúlyozta vasárnap a diplomáciai küldetést bejelentve Joko Widodo indonéz államfő.

A moszlim országok vezetői – élükön Indonéziával – aggódnak a növekvő népharag miatt. Irán külügyminisztere, Mohammad Dzsavád Zaríf szerint „nemzetközi fellépésére van szükség az etnikai tisztogatás megelőzése érdekében”.

A pakisztáni külügyminisztérium felszólította Mianmart, hogy vizsgálják ki az ENSZ által a legnagyobb üldöztetésnek kitett kisebbségnek minősített rohingják ellen elkövetett kegyetlenkedésekkel kapcsolatos vádakat, az afganisztáni tálibok „népirtást” emlegetnek.

Ezt megelőzően az elmúlt hetekben már többen megpróbálták megszólalásra bírni Aung Szan Szú Kjít, de hiába. A Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár vezette nemzetközi bizottság augusztus 24-én, az összecsapásokat megelőző napon felszólította Mianmart, hogy biztosítson több jogot a rohingjáknak, ellenkező esetben fennáll a radikalizálódásuk veszélye.

November végén a rohingják ügyéért szavát felemelő Ferenc pápa látogat Mianmarba, hogy találkozzon Aung Szan Szú Kjível.

Az Arakáni Rohingja Üdvhadsereg nevű muzulmán szélsőséges szervezet vállalta magára a múlt héten több rendőrs és egy katonai támaszpont elleni összehangolt támadás elkövetését az északnyugat-mianmari Arakán szövetségi államban. A rajtaütések nyomán fegyveres összecsapások törtek ki, s a mianmari hadsereg „tisztogatási műveletbe” kezdett.

Arakán államban több mint egymillió rohingja él, de a mianmari kormány a szomszédos Bangladesből származó illegális bevándorlóknak tekinti őket, nem hajlandó állampolgárságot adni nekik, így jogfosztottak, utazásukat korlátozzák. Az 56 milliós Mianmar lakosságának nagy része buddhista. Bangladesben is egyre ellenségesebben viszonyulnak az ott élő több mint 400 ezer rohingjához, akik az 1990-es években menekültek a szegény ázsiai országba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!