Lakberendezés

2010.03.17. 09:24

Házak a föld alatt

A svájci Peter Vetsch és a Vetsch Architektur már évtizedek óta tervez és készít földdel összeépített, különös házakat.

BAMA

Az ilyen földházakra, vagyis inkább földdel borított házakra talán jobb, ha élhető tér-szobrokként gondolunk. Kívül és belül egyaránt felbukkannak a Gaudíra jellemző megoldások és formák, amiket a katalán mester is a természetből vett. Az biztos, hogy ezek a házak teljes mértékben mellőzik a konvencionális építészeti gondolkodásmódot, mégis készültek már így egész lakóparkok is.

A földbe bujtatott házaknál nem a környezetet alakítják a házhoz, hanem épp fordítva: a meglévő, természetes környezetbe illesztik az épültet. A terület adottságait és a megrendelő elképzeléseit figyelembe véve a tervezés is a természettel összhangban, ésszerűen zajlik: a nappal használt helyiségek a déli oldalra kerülnek, a hálószobák északra, a fény pedig tetőablakokon keresztül is bejut a házba, miközben a tető java részét egyébként talaj borítja.

Ahogy a vályogházaknál is, a hűtés-fűtés kérdésének jelentős részét maga a kialakítás és a földtakaró oldja meg: télen bent, nyáron kint marad a meleg. A vízszigetelést a falra felszórt betonba kevert adalékanyag biztosítja, miközben a házat körülölelő föld, ami egyúttal természetes szigetelés is, védi az épületet az időjárás minden viszontagságától. Azt semmi nem akadályozza meg, hogy a belsőépítészeti kialakítás pont olyan modern és korszerű legyen, mint bármely más új háznál, vagyis a földház nem a „kényelmetlenül vissza a természetbe” szlogent követi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!