Lakberendezés

2010.02.22. 09:33

Pannókkal díszítve

Az alábbi riportunk nem csupán arról szól, hogyan találta meg és alakította ki otthonát a négytagú család, hanem arról is, hogyan lett a feleség textilművész, illetve mára pannókészítő, aki mellesleg remek érzékkel rendezte be kétszintes lakásukat.

BAMA

Sok évvel ezelőtt, amikor vendéglátóink elhatározták, hogy családi házat építenek, nem gondolták, hogy anyagi okok miatt le kell mondaniuk dédelgetett álmukról. Kissé kedvüket vesztve kezdtek nagyobb alapterületű zöldövezeti lakást keresni.

- Hosszas nézelődés után találtunk erre a gyöngyszemre, amely szinte minden igényünknek megfelelt. A fantasztikus panorámától kezdve a kedvező áron át a többé-kevésbé megfelelő beosztásig szinte minden együtt volt, amit elképzeltünk – meséli vendéglátónk, Ildikó. - Örömünket az is fokozta, hogy kevés átalakításra volt szükség ahhoz, hogy birtokba vegyük. Pontosabban egy lényeges, a tulajdonlásban is meghatározó szerepet játszó változtatás történt. Nevezetesen, a telek lejtését követő, eredetileg két önálló, ám egymás alatt lévő lakást lépcsőlejárattal egybenyitottuk. Az alsó, 50 négyzetméteres alapterületen két különnemű gyermekünk osztozott egy-egy kényelmes gyerekszobával, amelyhez saját fürdőszoba járult.

- Vagyis a felső szinten mindent változatlanul hagytatok?
- A 100 négyzetméteres alapterületű felső szinten a lakás közepére tervezett, körbejárható vizesblokk mint mozdíthatatlan építészeti kubus „trónolt”, amely megakadályozott minden téralakítást, tehát változatlanul hagytuk az eredeti beosztást – magyarázza Ildikó. A kubus magában foglalja a konyhát, a kamrát, a fürdőszobát, valamint a vécét. Ennek a kerti frontján lévő nappalit tolóajtó választotta el a közlekedőtől és a blokk másik oldalán berendezett étkezőtől. Ezt a két ajtót is eltávolítottuk, s így a kellemes térérzet tekintetében lényeges változást értünk el. Tehát nem mondanám ideálisnak a funkciók eredeti elrendezését, de beláttuk, hogy így is ésszerű, s mint azóta kiderült, jól lakható.

- Tehát az eredeti, nem túl szerencsés beosztást kellett lakályossá varázsolnod – vetem közbe.
- Pontosan. Adott volt a nappaliban és az étkezőben a fehérre meszelt téglaburkolat. Ez tetszett. Megtartottuk a csinos nyílászárókkal együtt. Az utóbbiak nagy felületű, átlátszó üvegét fóliával „opálosítottuk”. Ám a vizesblokkot, azaz a kubust borító sötétbarna lambériától megszabadultunk, helyére fehér lazúros, padlószerű lambéria került. Igyekeztem mindent áttetsző fehérre és árnyalataira festeni kevés konyakkal színezve, mint amilyen a felújított fenyőpadló vagy a két szintet összekötő lépcső korlátja.
A kubusban lévő konyha egyedi tervezésű és kivitelezésű fehér konyhabútorához pedig fűzöld burkolatot választottam a családom legnagyobb megrökönyödésére. Viszont a kész konyha nagy sikert aratott, s a család egyik kedvence lett. Az első időszakban néhány régi bútorral eklektikus környezetben éltünk. Ám elég gyorsan rájöttünk, hogy a mai, letisztult vonalú és kényelmes bútorok sokkal használhatóbbak, így aztán a nappali ülőgarnitúráját és az étkezőgarnitúrát is ennek szellemében cseréltünk ki.

- A nappali-étkező és a „beékelődő” kubus áttetsző fehérségét a nappalihoz csatlakozó teraszfal is követi, kellemes egységet teremtve kinn és benn között. Viszont igazi kakukktojás a maga markáns színvilágával a hálószobátok.
- Kertépítő barátunk javasolta, hogy legyen a hálószoba előtt bambusszal „fásított” japánkert. Valójában ez inspirálta a hálónk kissé keleties hangulatát, meg persze az, hogy nyitottak, fogékonyak vagyunk a keleti filozófiára.- Visszakanyarodva a nappali két, igazán szembetűnő dekorációjához. Ezek a te munkáid?
- A két szintet összekötő lépcső fölötti, meglehetősen nagy falfelület szinte kínálta magát egy korábban festett textilképemnek. Aztán rájöttem, hogy a színeknél jobban érdekelnek a struktúrák, mint például a rozsdás fémfelület. Ennek szépsége ihlette azt a három, azonos méretű pannót, amellyel a nappali hófehér falát osztottam. A rozsda izgalmas árnyalatait a pannókra szerelt világítással hangsúlyoztam. Nincs új a nap alatt, hiszen ez a reneszánsz idején már divatos, fából készített, falat borító faburkolat. A nagyméretű vászonra vagy farostra festett, díszítő funkciójú képeket is pannónak nevezik, s újabban ilyeneket szeretek festeni, akár megrendelésre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!