opera másképp

2018.02.09. 12:32

Mesélős opera-előadásokkal várják a családokat a Pesti Vigadóban

Kedvcsináló, mesélős operaelőadásokkal várják a családokat a Zuglói Filharmónia és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Pastorale elnevezésű előadássorozatának keretében a Pesti Vigadóban.

70905147. México, 5 Sep. 2017 (Notimex-Especial).- Bajo la dirección concertadora de Christian Ghomer, la Orquesta Sinfónica del Instituto Politécnico Nacional estrenará esta noche la ópera “El elíxir de amor”, de Gaetano Donizetti, en el Centro Cultural Jaime Torres Bodet. NOTIMEX/FOTO/ESPECIAL/COR/ACE/

A sorozat Donizetti vígoperájával kezdődik február 17-én és 18-án – hangzott el az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Solymosi-Tari Emőke zenetörténész, az MMA Művészetelméleti Tagozatának vezetője, a sorozat szerkesztője a műsorban felidézte: ez a harmadik alkalom, hogy a Pastorale sorozatot a Pesti Vigadó Dísztermében rendezik meg. Ismertetése szerint az eseménysorozat 1997-1998 fordulóján kezdődött és 21 év alatt 228 előadást láthatott a közönség, a nézőszám pedig megközelítette a 70 ezret.

A „beavató” előadássorozattal elsősorban a családokat, gyerekeket, fiatalokat szeretnék megszólítani, kedvet csinálni a művészetekhez, elsősorban a zenéhez és a tánchoz, emellett a társművészeteket is igyekeznek közelebb vinni a közönséghez. „Ebben az évben is szellemes, ötletes rendezésben lesz része a nézőknek” – összegezte a szerkesztő, aki elmondta azt is, hogy a sorozat keretében 21 év alatt összesen 15 operát mutattak be.

Az eredetinél rövidebb, nagyjából kétórás előadásokat úgy állították össze, hogy kulcsot adjanak a történethez, kicsik és nagyok egyaránt követni tudják az eseményeket. Mint mondta, a mesélős operaelőadások során azok számára is élvezhetővé válik a történet, akik nem ismerik a cselekményt, hiszen két zenei részlet között egy rövid irodalmi igénnyel megírt szöveg segíti a megértést.

A zenetörténész szerint a sorozat sikerét jelzi, hogy sok néző az előadást követően annyira megszereti a műfajt, hogy elmegy az Operaházba és megnézi a teljes operát.

A nyolc előadásból álló sorozat februárban Donizetti Szerelmi bájital című vígoperájába vezeti be a nézőket Horváth Zoltán rendezésében, Horváth Gábor vezényletével. Adina szerepében Szakács Ildikó, Nemorino alakjában Yanis Benabdallah lép színpadra, Belcore őrmestert Gaál Csaba, a csodadoktort Szüle Tamás, a parasztlányt pedig Kunsági Éva és Baján Zsuzsanna játssza.

Az előadásokat az élő zenén kívül filmvetítés, tánc, hangszerbemutató, beszélgetések, bábjáték, vizuális szemléltetés és színészi produkció is színesíti.

A március 24-i és 25-i előadások középpontjában a klarinét áll, a főszerepben Horváth Péter klarinétművésszel, Ménesi Gergely vezényletével. Debussy és Ravel zenéje kel életre április 21-én és 22-én Berecz Mihály (zongora) és Emilie Cavallo (ének) közreműködésével. Magyar, szlovák és román népzene és néptánc várja a közönséget május 12-én és 13-án a Timár Táncegyüttes, a Tündök Zenekar, Kacsó Hanga Borbála (ének), Balogh Kálmán (cimbalom), Kovács Orsolya és Ottmár Anna (hegedű) előadásában, közreműködik a Szent István Király Oratóriumkórus, zongorán kísér Domjánné Kiss Adél.

Az előadásokon a Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar, valamint márciusban és áprilisban a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói is közreműködnek. A műsorokat a közmédia is sugározza.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: AFP/Especial

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!