Mecénás és katona

2018.03.08. 11:54

Mátyás király a közép-európai összefogás megteremtője volt

Forrás: MTI Fotó

Mátyás király a mai kor szempontjából is kiemelkedő uralkodó volt, mert megteremtette a közép-európai népek összefogását – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a Pozsonyi Magyar Intézetben, ahol megnyitotta a Mátyás király – Mecénás és katona című kiállítást.

Az államtitkár hangsúlyozta: Hunyadi Mátyás (1443-1490) az első olyan magyar uralkodó volt, aki már Közép-Európában gondolkodott és közép-európaiságát származása is tükrözte, hiszen felmenői között magyarok mellett kunok, besenyők és szlávok is voltak.

Potápi Árpád János kiemelte:

Mátyás királlyá válásának folyamata nem volt egyszerű, de uralkodása alatt sikerült összekovácsolnia a közép-európai népeket, ő volt az, aki észrevette, hogy a fenyegető oszmán veszély ellen csak egységesen lehet védekezni, de emellett sokat tett az ország gazdasági és szellemi felemelkedésének érdekében is.

Az államtitkár rámutatott arra, hogy a Mátyás király-emlékév meghirdetésével az évfordulók megünneplése mellett az uralkodó történelmi tetteire is emlékezni akartak, arra, hogy Mátyásnak és édesapjának köszönhető, hogy 1526-ig sikerült megállítani a török veszedelmet, a muszlim előretörést.

Potápi Árpád János beszédet mond a kiállítás megnyitóján Balról Szabó József, Magyarország pozsonyi külképviseletének elsõ beosztottja.
Forrás: MTI Fotó | Fotós: Krizsán Csaba

Szabó József, Magyarország pozsonyi külképviseletének első beosztottja elmondta: Mátyás király személye Szlovákiában is közmegbecsülésnek örvend, amelyet az a civil kezdeményezés is mutat, hogy az uralkodóról Pozsonyban a közeljövőben egy teret akarnak elnevezni.

A most megnyílt tárlat az első kiállítás, amelynek Magyarország új, integrált – a nagykövetség mellett a magyar intézetnek, a konzulátusnak és a gazdasági képviseletnek is helyet adó – pozsonyi külképviseleti épülete ad otthont.

A tárlat Mátyás király életének főbb eseményeit eleveníti fel. A kiállítás anyaga európai körútját a Pozsonyi Magyar Intézetben kezdte meg, ahol március 23-ig lesz megtekinthető. Az anyagot Merényi Zoltán és Somogyi András állította össze, a tárlat a Magyarság Háza gondozásában valósult meg.

A Mátyás király-emlékévet az uralkodó a királlyá választásának 560. és születésének 575. évfordulója alkalmából tartanak.

Borítókép: Érdeklődők a Mátyás király – Mecénás és katona címû kiállítás megnyitóján a Pozsonyi Magyar Intézetben 2018. március 7-én.

MTI Fotó: Krizsán Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!