Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Irigykedik ránk a világ: nálunk már lehet cirkuszi előadásokat tartani

A koronavírus-járvány miatt ­július elsején tarthatta meg a márciusra tervezett premierét a Richter Flórián Cirkusz, amely a válsághelyzet miatt küzdelmes tavaszt tudhat a háta mögött. A társulat a kormányzati segítségnek is köszönhetően megmenekült, így a művészek végre azt csinálhatják, amihez értenek: szórakoztatnak. A közönség nagy örömére.

Idén már másodszor készült fel premier­jére a Richter Flórián Cirkusz társulata, hiszen csaknem négy hónappal ezelőtt, március 12-én tartották volna meg a 2020-as esztendő első előadását Veresegyházon, amelyet újabb öt telt házas produkció követett volna. A kormány azonban a koronavírus terjedése miatt a tervezett premier előtt egy nappal, március 11-én kénytelen volt veszélyhelyzetet elrendelni. Ezek után küzdelmes hónapok következtek a társulat életében, hiszen a cirkusz a tartalékait télen felélte, emiatt versenyt futottak az idővel – írja a Magyar Nemzet.

Ahogy teltek a hetek, majd a hónapok, a Richter Flórián Cirkusz egyre reménytelenebb helyzetbe került, és még az is felmerült, hogy akár egész évben nem léphetnek fel.

Soha nem éltünk még át hasonlót. Mi, artisták, művészek abból élünk és az éltet minket, hogy fellépünk, szerepelünk. Az elmúlt hónapokban mi még részben sem tudtunk home office-ban dolgozni, sokszor éreztem azt a 65 fős társulattal együtt, mintha egy hollywoodi science fiction filmet élnénk át. A külföldi fellépőink közül sokan itt rekedtek, nem tudtak hazamenni. Próbáltunk rajtuk segíteni, de persze nekünk sem voltak bevételeink, sőt a 22 várost érintő, nyolc hónapra leszervezett turnénk összes költsége is nyomta a vállunkat. Közben el kellett tartanunk magunkat és az állatokat is – mondja a most már valódi, zamárdi premier előtt egy órával az utazó cirkusz vezetője.

Túlélés után fellépés

Richter Flórián azt azonban hozzáteszi: a nehéz időkben sokat segített rajtuk a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft., a magyar cirkuszvállalat egymillió forintos támogatása. Emellett a cég előre megvásárolt tőlük három műsort, összesen nettó négy és fél millió forintért, és időnként széna is érkezett az állatoknak. A háromrészes sorozat első, július 18-i gálaelőadásra a Fejér és Somogy megyei egészségügyi dolgozókat várják.

Ahogy telnek a percek, Richter Flórián láthatóan egyre jobban izgul, fel-alá jár a sátrak között, ami nem csoda, hiszen hosszú hónapok tétlensége után végre újra a neki az életet jelentő előadásra készülhet. Őszintén bevallja, néhány hete még nem hitte, hogy már július elején felléphetnek, de nagyon hálás azért, hogy a kormányzati intézkedéseknek is köszönhetően az ország le tudta győzni a koronavírus-járvány első hullámát. Mint mondja, most az egész világon irigykedve tekintenek Magyarországra, hogy itt cirkuszi előadást lehet tartani. Ez szavai szerint hatalmas dolog, még akkor is, ha a higiénés előírásokat be kell tartani.

Most kezd felszabadulni bennünk a feszültség, már nagyon várjuk a közönséget, a fellépést, hogy azt tehessük, amire születtünk – mondja Richter Flórián izgatottan.

Visszatérő vendégek

Közben a személyzet az utolsó simításokat végzi a fogadósátorban és a nézőtéren, a korlátokat és 1200 széket fertőtlenítenek le. Alig ötven perc van hátra az előadásig, amikor az első vendégek megérkeznek, akiknek a fellépősátor bejárata előtt kell ­várakozniuk. Egy budapesti édesanya, Katalin a kislányával, Pankával és az ő barátnőjével, Rékával érkezett az előadásra. Nem először nézik meg a Richter Flórián Cirkusz fellépését, talán éppen ezért is várják a premiert, amely – mint mondják – a cím alapján, Drónok a porondon, meglehetősen izgalmasnak ígérkezik. A család a Balatonnál nyaral, így nekik kézenfekvő volt az esti programválasztás. Nem messze tőlük egy apa beszélget a kislányával a cirkuszról. Utóbbi lelkesen mondja, hogy ő már volt korábban előadáson, de nem emlékszik azokból semmire. Azt viszont egyértelművé tette, hogy az első sorban szeretne ülni. Egy kisfiú pedig azt kérdezi az édesapjától, hogy a cirkuszos bácsi miért van olyan szépen felöltözve.

Híres? – érdeklődik. – Ő a cirkusz vezetője – érkezik a válasz.

Újra extázisban

Néhány perccel később megnyílik a fellépősátor bejárata, és egy csapásra megélénkül a hely. A manézs mögött a zenekar elkezd játszani, az emberek pedig tódulnak a sátorba. Pillanatok alatt hosszú sorok alakulnak ki a büfék előtt, nagyon kelendő a pattogatott kukorica és a vattacukor is. A vendégek közül sokan rég nem látott ismerősként köszöntik a másikat, többen autogramot kérnek a művészektől, mások sietnek a nézőtérre a „szokásos helyükre”. Olyan érzésünk támad, hogy nemcsak a fellépők, hanem a vendégek is most kapják vissza a régi, járvány előtti életüket. Van, aki elegánsan érkezik, mások – az öltözékük alapján – a strandról jöhettek az előadásra. Richter Flórián mindenkit igyekszik személyesen köszönteni, látszik, újra elemében van.

Kevéssel nyolc óra után – ekkorra a nézőtér lényegében megtelt – elkezdődik az előadás, a bohócok fellépését Richter Flórián egyik lovas produkciója követi. A férfi extázisban van, több hónapnyi feszültség tör elő belőle, a csődközeli helyzet terhét a fellépés miatti izgalom semmivel össze nem hasonlító érzése váltja fel benne. A háttérből a társulat tagjai ujjonganak, a nézőtér pedig szinte felrobban, tapsvihar kísér minden egyes attrakciót, a lelkesedés kitart a több mint kétórás előadás végéig. Az utolsó produkció után a fellépők és a közönség bátrabb tagjai a manézson találkoznak, közös fotók készülnek, Richter Flórián nem győzi fogadni a gratulációkat. Ő is hálás az artistáknak és a művészeknek, a legvégén, amikor magukra maradnak, egyesével köszöni meg mindenkinek a magas színvonalú produkciót.

Ez egy csoda, hogy ma itt felléphettünk, és ilyen szenzációs produkcióval rukkoltunk ki. Ma mi, artisták visszakaptuk az életünket – köszön el a társulattól.

Másnap folytathatják.

Borítókép: Richter Kevin lovas akrobata, az úgynevezett Magyar Lovas Posta mutatványával a Richter Flórián Cirkusz előadásán Debrecenben 2019. október 9-én

Hozzászólások

SZPONZORÁLT TARTALOM
Újra akcióban Kajla: az országjáró vizsla természetjárásra hívja a családokat
Izgalmas felfedezés
Magyar kutatók kiderítették, hogyan dolgozza fel a beszédet a kutyák agya
Mustra / 3 órája
Pedro Almodóvar alkotását is meghívták a velencei filmfesztiválra
Az Oscar-díjas spanyol rendező először forgatott angol nyelvű filmet.
Gyász
MEGEMLÉKEZÉS Dr. Péter József (1952-2016) Soha el nem múló szeretettel emlékezünk rá. Szerető családja, rokonai, barátai
GYÁSZHÍR Tudatjuk, hogy édesanyám, nagymamám Papp Jánosné született Ferenczi Auróra Emerencia elhunyt. Fia Gyüsz, unokája Dani.
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Nyeste Lajos gyulai lakos 2020. július 28-án 91 éves korában elhunyt. Temetése 2020. augusztus 3-án 13 órakor gyulán a református új temetőben lesz. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Kis Antal a békéscsabai Faáru és Háztartási cikkek boltjának volt üzletvezetője 77 éves korában elhunyt. 2020. július 31-én 13 órakor veszünk végső búcsút tőle a gyomai Köztemetőben. A gyászoló család
GYÁSZHÍR A gyászoló család tudatja mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BALATONI ISTVÁN LÁSZLÓ villanyszerelő végső nyugalomra helyezése 2020. augusztus 3-án 10 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak.
GYÁSZHÍR Megtört szívvel tudatjuk, hogy drága édesanyánk, nagymamánk, dédikénk és ükmamánk Berecz Lajosné szül. Dohányos Dorottya békéscsabai lakos életének 87. évében türelemmel viselt betegség után elhunyt. Navždy bude v našich srdciach! A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Szilágyi Istvánné Békéscsaba, Kazinczy Ltp 22 sz. alatti lakos 2020. július 12-én, 87 éves korában elhunyt. Felejthetetlen halottunktól szűk családi körben vettünk búcsút. A gyászoló család.
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy László Borbála (BMRFK polgári nyugdíjasa) békéscsabai (volt gyulai) lakos 2020. július 9-én, 87 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. július 29-én 9.30 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Nem vársz már minket ragyogó szemekkel, Nem örülsz már nekünk szerető szíveddel, De bennünk él egy arc, egy végtelen szeretet, Amit tőlünk soha senki el nem vehet. Telhetnek hónapok, múlhatnak évek, Szívből szeretünk, s nem felejtünk Téged." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Bencsik György békéscsabai lakos halálának 5. évfordulóján. Szerető családja.
" A múltba visszanézve valami fáj, valakit keresni, aki nincs már. Nélküled szomorú üres a ház, még most sem tudjuk elhinni, hogy 10 éve örökre itt hagytál. Míg élek sírodra viszem a virágot. mert veled temettem el a boldogságot." MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló szeretettel emlékezünk Zahorán Andrásra Szerető felesége két fia és családja.
" Egész teste fájdalom volt, Egész lelke szeretet. Az súlyától földbe hajolt, Ez a mennybe sietett. Fényes lelkének a mennyben Jobb is, mint e földi szennyben, Ott van igazi hazája, Kedveseit oda várja." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezem Schäfer Mihály halálának 10. évfordulóján. Felesége.
"Az Édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." Gyászhír Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Sütő Istvánné szül. Hegedűs Éva Mária Újkígyós Széchenyi u. 41 szám alatti lakos életének 75. évében csendesen megpihent. Temetése 2020. július 23-án 15 órakor lesz az újkígyósi temetőben. A gyászoló család
"Ami neked csend és nyugalom, Az nekünk örökös fájdalom." GYÁSZHÍR Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy Pál Benjáminné szül. Galambos Lenke békéscsabai lakos 92 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2020. július 24-én 9 órakor lesz a békéscsabai Mokry utcai református temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Ilovszki László József békéscsabai lakos 2020. július 15-én, 70 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. július 27-én 15 órakor lesz a békéscsabai Tompa utcai evangélikus temetőben. A gyászoló család
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Bartolák Györgyné szül. Paulcsik Mária békéscsabai lakos 2020. július 11-én, életének 81. évében csendesen megpihent. Temetése 2020. július 22-én 10 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Halász Ferencné szül. Bana Erzsébet Mária békéscsabai lakos 2020. július 14-én, életének 95. évében megpihent. Temetése 2020. július 21-én 12 órakor lesz a békéscsabai Tompa utcai evangélikus temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Kovács György a KOHUSZ volt dolgozója békéscsabai lakos 2020. július 11-én, 85 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. július 17-én 9 órakor lesz a békéscsabai Tompa utcai temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Amíg éltél szerettünk, Amíg élünk nem feledünk." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk Pribojszki János Kaktusz békéscsabai lakos 2020. július 11-én, 69 éves korában elhunyt. Végső búcsút 2020. július 17-én 12.30 órakor veszünk Tőle a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Arcod örök marad, nem száll el szavad, Minden mosolyod szívünkben marad." MEGEMLÉKEZÉS Örök fájdalommal emlékezünk Voják Gábor László halálának 12. évfordulóján: édesanyja, testvére és családja.
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatom, hogy édesanyám Rakonczás Pálné szül. Sipiczki Mária békéscsabai lakos 85 éves korában elhunyt. Hamvait végakaratának megfelelően szűk családi körben helyezzük örök nyugalomra. Gyászoló lánya
Felzárkózás / 4 órája
Matolcsy: Magyarország a járványkezelésben eddig első az EU-országok között
Tenisz / 5 órája
Fucsovics Márton nyerte a Marso-Bige Kupát
beszakadt mennyezet / 5 órája
Egyre több házba költöznek be darazsak és poloskák
Papp Gábor
Járvány / 6 órája
A gyerekek minden korcsoportja fogékony az új koronavírusra
Felújítás / 6 órája
Budapesti Fidesz: nem szabályos a Lánchíd közbeszerzése
Döntés / 6 órája
Elmarad idén a Magyarország Szépe verseny