piano day 2019

2019.03.29. 12:03

Az év 88. napján tartják a zongora ünnepét

Nemcsak a hangszert, hanem a zongoristákat, zongorakészítőket, zongorahangolókat és a zongorarajongókat is ünneplik.

Gyöngyösi Gábor

Forrás: mupa.hu

Fotó: Ivor Andrea

2015 óta minden év március 29-én világszerte a zongorát ünneplik a Piano Dayen. Azért pont ekkor, mert ez az év 88. napja, és ennyi billentyűje van a zongorának. A zongoranapot Nils Frahm, a modern kortárs könnyűzene egyik legnépszerűbb alakja és David Klavins világhírű zongorakészítő álmodta meg.

Idén a Müpa is csatlakozott a világméretű kezdeményezéshez.

A Piano Day egész napos rendezvénysorozatán nemcsak a zongorát, hanem a zongoristákat, zongorakészítőket, zongorahangolókat és a zongorarajongókat is ünneplik. A Müpában az ingyenes koncertek mellett a közönség megismerkedhet a Nils Frahmnak köszönhetően híressé vált hangszerrel, az Una Cordával. A német-lett származású, 2016 óta Magyarországon élő tervező váci műhelyében készülnek a Klavins Piano Manufaktúra egyedülálló hangszerei, amelyek közül kettő a Piano Day alkalmából ezen a napon megszólal.

Délután a ház különböző tereiben zenél Gyöngyösi Gábor, a Fender Rhodes elektromechanikus zongora kiválósága, valamint két olasz tehetség a kortárs modern klasszikus élmezőnyből: a termékeny és sokszínűen dolgozó Luca és a puritánabb, ambientes vénájú Ed Carlsen.

Gyöngyösi Gábor
Fotó: Ivor Andrea / mupa.hu

Az esti koncerten a modern klasszikus stílus jeles hazai képviselői, vaghy és az iamyank Live Ensemble vezeti be a Magyarországon először fellépő, ukrán Lubomyr Melnyk műsorát. Melnyk a posztminimalizmus legendás alakja, a continuous music, azaz a folyamatos zene atyja. A lélegzetelállító tempóban játszó Melnyket sokan „a zongora prófétájának” tartják, ritka élő fellépéseinek egyike garantáltan a Piano Day 2019 fénypontja lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!